Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet turistov vo svete rástol aj napriek hrozbám terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hrozba teroristických tokov sa stala pre turistov odstrašujúcim faktorom. Vlani séria útokov poznačila viaceré obľúbené turistické destinácie vrátane Tuniska, Egypta a Turecka.

Brusel 18. januára (TASR) - V roku 2015 bolo vo svete zaznamenaných rekordných 1,18 miliardy zahraničných turistov. Ide o nárast 4,4 percentá medziročne - a to aj napriek teroristickým hrozbám, ktoré sa vlani vystupňovali. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga s odkazom na správu Svetovej organizácie cestovného ruchu pri OSN (UNWTO).

Podľa správy UNWTO, ktorý sídli v Madride, sa návštevnosť zahraničných turistov - s nárastom päť percent voči roku 2014 - zvýšila v Európe, Ázii a tichomorskej oblasti a rovnako aj v Severnej a Južnej Amerike.

Na druhej strane k badateľnému poklesu turistov spoza hraníc - o osem percent medziročne - došlo v severnej Afrike, kde tradičné dovolenkové destinácie ako Tunisko boli zasiahnuté útokmi na turistické lokality.

"Výsledky za rok 2015 boli ovplyvnené výmennými kurzami valút, klesajúcimi cenami ropy a krízami v mnohých častiach sveta," uvádza sa v správe Svetovej organizácie cestovného ruchu.

Hrozba teroristických tokov sa stala pre turistov odstrašujúcim faktorom. Vlani séria útokov poznačila viaceré obľúbené turistické destinácie vrátane Tuniska, Egypta a Turecka.

"V súčasnej dobe čelíme globálnej hrozbe," uviedol v tejto súvislosti generálny tajomník UNWTO Tálib Rifáí. Zároveň vyzval turistov, aby sa zo strachu pred útokmi nevzdávali svojich cestovateľských plánov, a vlády štátov vyzval, aby urobili všetko pre zaistenie maximálnej bezpečnosti turistov.

V roku 2016 UNWTO očakáva ďalší nárast počtu turistov po celom svete - najmenej o štyri percentá voči vlaňajšiemu roku.