Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Paríži pribúdajú útoky zlodejských gangov na čínskych turistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O Číňanoch je známe, že nosia pri sebe veľkú hotovosť, aby mohli v Európe nakúpiť drahé darčeky.

Paríž 12. novembra (TASR) - Turistický priemysel v Paríži, ktorý sa len nedávno spamätal z teroristických útokov v novembri 2015, čelí novým problémom. V meste pribúdajú útoky zlodejských gangov, ktoré sa špecializujú zvlášť na skupiny čínskych turistov.

Leon Chen vyzerá vyčerpane, keď vedie skupinu čínskych turistov cez známy obchodný dom Galeries Lafayette v Paríži. Ako sprievodca veľmi dobre vie, že návštevníci, ktorí platia hotovosťou, sú ľahkou korisťou pre zlodejov a vreckárov.

"Stalo sa to veľakrát. Posledné dve skupiny, ktoré som mal, boli okradnuté v tomto obchode," povedal a spomenul, ako jeho klienti prišli o tašku, ktorú len na chvíľu pustili z rúk, bez toho, aby zaregistrovali zlodeja.

"Povedal som im, že Paríž je nebezpečný, a aby si ukryli peniaze vo svojom oblečení. Snažím sa byť pozornejší. Čo viac môžem urobiť?"

Vo všeobecnosti sú všetci turisti potenciálnou korisťou zlodejov. Ale o Číňanoch je známe, že nosia pri sebe veľkú hotovosť, aby mohli v Európe nakúpiť drahé darčeky. To z nich spravilo hlavný terč zlodejov. Minulý týždeň bola skupina zhruba 40 čínskych turistov terčom útoku slzným plynom a následne okradnutá pred hotelom v blízkosti letiska Orly.

Čínske veľvyslanectvo vo Francúzsku vo svojom vyhlásení upozornilo, že zaznamenalo niekoľko rozsiahlych násilných lúpeží čínskych turistov v krajine. A vyzvalo spoluobčanov, aby boli opatrní.

Lúpež na predmestí Fresnes, kde žijú najmä ľudia s nízkymi príjmami, je ako klišé o zlej štvrti s lacnými hotelmi. Práve v tých niektoré cestovné kancelárie ubytovávajú menej solventných klientov.

Aj recepčná v trojhviezdičkovom hoteli na severovýchodnom predmestí Le Blanc-Mesnil priznala, že ich čínski hostia boli opakovane terčom zlodejov.

"Zvyknú prichádzať v skupinách, po piatich alebo šiestich, na skútroch a kradnú turistom tašky," spresnila.

Hotel na to zareagoval tým, že zatvoril vchod v blízkosti cesty, ktorá slúžila ako rýchla úniková cesta, a poučil zamestnancov, aby zavolali policajné auto vždy, keď príde čínska skupina.

Paríž je obľúbená európska destinácia Číňanov, ale Francúzsko stratilo časť svojho lesku v rokoch 2015 a 2016 po troch teroristických útokoch. Vlani počet čínskych turistov v krajine klesol o 23 % na 1,8 milióna.

Zdá sa vak, že strach Číňanov z útokov už opadol. Cestovné kancelárie a obchodné domy uviedli, že v lete 2017 sa Číňania vrátili späť do Francúzska a v hojnom počte. Gangy zlodejov však ohrozujú ambíciu tejto krajiny, ktorá by chcela prilákať ročne 5 miliónov ázijských turistov do roku 2020.

Niektoré obchodné domy zase v snahe povzbudiť klientov, aby pri sebe nenosili veľa hotovosti, začali inštalovať terminály od Alipay a WeChat Pay, dvoch z najpopulárnejších čínskych mobilných platobných platforiem.