Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Türk vyzval Izrael na pozastavenie kontroverznej reformy súdnictva

Na archívnej snímke z 28. januára 2023 vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na dôležitosť reformy Türk vyzval izraelskú vládu, aby pozastavila proces jej schvaľovania dala priestor širšej diskusii.

Ženeva 21. februára (TASR) — Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v utorok izraelskú vládu, aby pozastavila plánovanú reformu súdnictva. Uviedol, že avizované zmeny by vážne ohrozili efektívnosť súdnictva pri ochrane právneho štátu, ľudských práv a nezávislosti justičných orgánov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Navrhované reformy by podľa Türka "drasticky podkopali schopnosť súdnictva obhajovať individuálne práva a presadzovať právny štát ako účinnú inštitucionálnu kontrolu výkonnej a zákonodarnej moci".

"Obávam sa, že v prípade schválenia týchto zmien hrozí oslabenie ochrany ľudských práv pre všetkých, no najmä najzraniteľnejšie komunity," povedal Türk. Medzi takéto skupiny podľa neho patria arabskí Izraelčania, žiadatelia o azyl či LGBTQ ľudia.

Vzhľadom na dôležitosť reformy Türk vyzval izraelskú vládu, aby pozastavila proces jej schvaľovania dala priestor širšej diskusii.

Izraelský parlament v utorok posunul do druhého čítania kontroverznú reformu súdnictva, proti ktorej jej odporcovia už niekoľko týždňov organizujú masové demonštrácie v Tel Avive, Jeruzaleme, Haife a Beeršebe.

Navrhované reformy by umožnili 120-člennému izraelskému parlamentu zrušiť každé rozhodnutie najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou 61 hlasov. Reforma by posilnila aj vplyv politikov pri vymenúvaní sudcov.

Kritici návrhu — vrátane predsedníčky najvyššieho súdu Ester Hajutovej — odsúdili reformu ako útok na nezávislosť izraelského súdnictva.