Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turkménsko spálilo v rámci kampane proti fajčeniu hromadu cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Fajčenie je v Turkménsku síce legálne, od roku 2000 je však zakázané na všetkých verejných priestranstvách vrátane ulíc.

Ašchabad 15. januára (TASR) - Turkménske úrady spálili dnes verejne hromadu cigariet, čím odštartovali kampaň proti fajčeniu vedenú tamojším prezidentom Gurbangulym Berdymuhamedowom, ktorého agentúra AP označila za posadnutého zdravým životným štýlom.

Pomerne rezervovaná stredoázijská krajina s autoritatívnym systémom vlády dnes zverejnila fotografie zachytávajúce ľudí, ako sa pozerajú na veľké množstvo cigariet spaľovaných v peciach. Tamojšie úrady zároveň uviedli, že zmienené cigarety zadržali po tom, ako boli do Turkménska nelegálne prepašované.

Fajčenie je v Turkménsku síce legálne, od roku 2000 je však zakázané na všetkých verejných priestranstvách vrátane ulíc a Turkménov do neho výrazným spôsobom odrádzajú.

Berdymuhamedow sa ešte minulý týždeň sťažoval na širokú dostupnosť cigariet, čo následne viedlo k ich stiahnutiu z mnohých obchodov. Zvýšila sa následne aj ich cena a z približne 5,5 eura za balíček vystúpila na viac ako dvojnásobok, dodala AP.