Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Türk:O skončenie bojov v Sudáne sa treba snažiť všetkými prostriedkami

Sudánski evakuovaní ľudia čakajú na letisku Port Sudan, štvrtok 11. mája 2023. Foto: TASR/AP

Pokračujúce boje uvrhli "túto trpiacu krajinu do katastrofy", upozornil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk na mimoriadnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

Ženeva 11. mája (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo na vyvinutie čo najväčšieho možného nátlaku na bojujúce strany v Sudáne v záujme ukončenia tamojšieho konfliktu a "bezuzdného násilia". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pokračujúce boje uvrhli "túto trpiacu krajinu do katastrofy", upozornil Türk na mimoriadnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve venovanom situácii v Sudáne. Zároveň vyzval "všetky krajiny s vplyvom v regióne, aby všetkými možnými prostriedkami nabádali k vyriešeniu tejto krízy".

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď v sudánskej metropole Chartúm pokračovali boje, v dôsledku ktorých sa musí čoraz viac ľudí pokúšať o riskantný útek z krajiny.

Od začiatku bojov v Sudáne v polovici apríla medzi jednotkami veliteľa regulárnej armády Abdala Fattáha Burhána a veliteľa polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF) Muhammada Hamdána Daklúa prišlo o život už najmenej 750 ľudí a státisíce boli vysídlené, pripomína AFP.

"Odsudzujem využitie násilia jednotlivcami, ktorí nemajú žiadny rešpekt voči životom a základným právam miliónov vlastných krajanov," vyhlásil na zasadnutí Türk. Odsúdil zároveň "bezuzdné násilie, v ktorom obe strany pošliapali medzinárodné humanitárne právo, najmä princípy rozlišovania, proporcionality a opatrnosti".

Očakáva sa, že štvrtkové mimoriadne zasadnutie rady v Ženeve, o ktoré požiadali Británia, Nemecko, Nórsko a Spojené štáty s podporou desiatok ďalších krajín, sa skončí hlasovaním o návrhu rezolúcie vyzývajúcej na okamžité zastavenie násilia v Sudáne, píše AFP.

Nemecká veľvyslankyňa Katharina Staschová uviedla, že najvyšší orgán OSN pre ľudské práva nemal inú možnosť, než zvolať mimoriadne zasadnutie. "Rada pre ľudské práva nemôže mlčať, keď sú v stávke ľudské práva," povedala a trvala na tom, že "rešpektovanie ľudských práv je predpokladom trvalého a stabilného mieru" v Sudáne.