Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turkyne pochodovali Istanbulom za svoje právo na slobodné obliekanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ženy skandovali heslá a na vešiakoch niesli klasické krátke nohavice po kolená ako príklad oblečenia, aké muži považujú za neprijateľné.

Istanbul 30. júla (TASR) - Stovky Turkýň pochodovali dnes ulicami veľkomesta Istanbul na protest proti agresii tamojších mužov, ktorí od nich požadujú, aby sa obliekali konzervatívnejšie, informovala agentúra Reuters.

Protest s názvom "Nestarajte sa do môjho outfitu" sa začal v ázijskej časti Istanbulu. Ženy skandovali heslá a na vešiakoch niesli klasické krátke nohavice po kolená ako príklad oblečenia, aké muži považujú za neprijateľné.

"Nebudeme poslúchať, nebudeme ticho, nebojíme sa. Vyhráme cez odpor," volal dav. Účastníčky tiež niesli plagáty a zástavy LGBT komunity.

Ako v tejto súvislosti uviedla agentúra Reuters, Istanbul sa dlhodobo považuje za mesto relatívne slobodné v oblasti práv žien a ľudí z LGBT komunity.

Kritici ale upozorňujú, že prezident Recep Tayyip Erdogan spoločne so svojou vládnucou islamskou Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) nie je tolerantný voči disentu a nemá ani záujem rozširovať práva žien, menšín či gejov a lesieb.

Demonštrantky uviedli, že v Turecku sa množia slovné a fyzické útoky mužov na ženy za spôsob, akým sa obliekajú.