Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tusk a Trudeau: Summit EÚ-Kanada je stále možný, treba nájsť riešenie

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk, archívne foto Foto: TASR Michal Svítok

Plánovaný summit sa mal uskutočniť za predpokladu, že sa do dneška podarí presvedčiť Valónsko, aby zmenilo odmietavý k CETA a umožnilo jej podpis.

Brusel 24. októbra (TASR) – Štvrtkový (27. 10.) summit EÚ-Kanada je stále možný a všetkých zainteresovaných vyzývame, aby sa pokúsili nájsť riešenie, ešte je naň čas. Tento názor na sociálnej sieti zverejnil predseda Európskej rady Donald Tusk v súvislosti s obchodnou dohodou s Kanadou (CETA). Dodal, že rovnako aktuálnu situáciu vníma aj kanadský premiér Justin Trudeau.

Plánovaný summit sa mal uskutočniť za predpokladu, že sa do dneška podarí presvedčiť Valónsko, aby zmenilo odmietavý k CETA a umožnilo jej podpis. Valónska regionálna vláda aj vláda zastupujúca frankofónnych občanov ale dnes zopakovali svoje odmietavé stanovisko.

Belgický premiér menej ako hodinovom rokovaní s regionálnymi predstaviteľmi skonštatoval, že Belgicko nie je v takej situácii, aby bolo schopné podpísať dohodu CETA.

Aktuálny optimizmus Donalda Tuska kontrastuje s vyjadrením, ktoré sa dnes dopoludnia objavilo v belgickej tlači. Belgický denník La Derniere Heure s odkazom na diplomatické zdroje avizoval, že v prípade, ak dnes Belgicko nepodporí dohodu CETA, Tusk zruší summit EÚ-Kanada naplánovaný na štvrtok a nestanoví ani prípadný nový dátum schôdzky.

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty Únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.