Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk vyzýva na racionálny kompromis k britským návrhom na reformy únie

Predseda Európskej rady Donald Tusk Foto: TASR/AP

Predseda Európskej zároveň vyhlásil, že nebude súhlasiť so žiadnym druhom znevýhodňovania, ktorý by vyplýval z navrhovaných reforiem Európskej únie s cieľom udržať Britániu v eurobloku.

Brusel 18. januára (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes vyhlásil, že nebude súhlasiť so žiadnym druhom znevýhodňovania, ktorý by vyplýval z navrhovaných reforiem Európskej únie s cieľom udržať Britániu v eurobloku. Súčasne vyzval na racionálny kompromis vo vzťahu k britským návrhom na reformu EÚ.

Na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je ako hlava štátu na svojej prvej návšteve v sídle inštitúcií EÚ, Tusk zdôraznil, že je v záujme Poľska i Británie, aby Spojené kráľovstvo zostalo členom EÚ. Vyslovil sa tiež za nájdenie "racionálneho kompromisu, ktorý by nepoškodzoval základné slobody a kde nebude miesta pre znevyýhodňovanie," dodal.

Duda a Tusk sa dnes v Bruseli stretli najprv na schôdzke medzi štyrmi očami, potom rokovali aj na úrovni delegácií. Témou rokovaní boli európske záležitosti, napríklad migračná kríza či energetická politika, ako aj možnosť vystúpenia Británie z EÚ.

Očakávalo sa, že sa bude hovoriť aj o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku, o čom EÚ rozhodla minulý týždeň po tom, ako nová pravicová vláda v Poľsku posilnila svoju kontrolu v justícií a verejnoprávnych médiách - čo by sa mohlo považovať za porušenie demokratických štandardov EÚ.

V reakcii na toto rozhodnutie dnes Tusk pred novinármi priznal, že ním nie je "nadšený". Súčasne uviedol, že nepovažuje za dobrý nápad, aby sa o situácii v Poľsku rokovalo na zasadnutiach Európskej rady. Zároveň vyjadril nádej, že domáca politická situácia v Poľsku nebude ani v budúcnosti predmetom summitov EÚ.

Na otázku, či rozhodnutie Európskej komisie začať Poľsko monitorovať považuje za nesprávne, Tusk reagoval vyjadrením presvedčenia, že eurokomisia konala "v dobrej viere", ale podľa jeho názoru mohla svoje ciele dosiahnuť iným spôsobom.

Ako upozornila agentúra DPA, Duda dnes v Bruseli pri príchode na rokovania s Tuskom neposkytol novinárov nijaký komentár k nadchádzajúcej schôdzke s Tuskom, bývalým poľským premiérom. DPA však poukázala na Dudov zmierlivý tón, v ktorom sa v rozhovore pre Financial Times vyjadroval k najnovšiemu napätiu vo vzťahoch medzi Varšavou a Bruselom.

"Sme a zostaneme proeurópski," uvádza sa v článku. "Poľsko chce zachovať priateľské a plodné vzťahy so všetkými svojimi partnermi v Európe. Obzvlášť to platí o Nemecku, vzhľadom na našu (geografickú) blízkosť a naše nedávnu históriu úspešnej politickej a hospodárskej spolupráce," vyjadril sa Duda.

Najväčším kritikom Poľska je Nemecko. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz - pôvodom Nemec - obvinil vládu vo Varšave, že vedie politiku v štýle ruského prezidenta Vladimira Putina.

Za poľutovaniahodný a vážny označil najnovší vývoj v Poľsku aj luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

Prezident Duda však bránil reformný program novej poľskej vlády a zdôraznil, že "demokracia a slobodné médiá v Poľsku nie sú ohrozené". Vyzval EÚ, aby sa namiesto Poľska sústredila na vážnejšie problémy, ktorým čelí EÚ - napríklad na migračnú krízu či teroristickú hrozbu. Podľa neho by európski partneri nemali zabúdať na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. Pripomenul im tiež, že sa musia prispôsobiť novým geopolitickým okolnostiam a posilniť východné krídlo NATO.

"Aliancia musí prebudovať svoje odstrašujúce kapacity. Výdavky na obranu sa musia zvýšiť," apeloval Duda prostredníctvom článku vo Financial Times. DPA dodala, že Duda bude dnes v Bruseli rokovať aj generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.