Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Tusk: EÚ musí udržať tlak v podobe sankcií,kým nebude naplnená dohoda

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Platnosť najdôležitejších reštriktívnych opatrení EÚ, ktoré priamo zasahujú viaceré ekonomické a finančné oblasti Ruskej federácie, vyprší až v júli.

Brusel 19. marca (TASR) - Európska únia musí udržať tlak na Rusko prostredníctvom sankcií, kým sa nepodarí v plnej miere implementovať dohodu o prímerí na Ukrajine. Krátko pred oficiálnym začatím dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to dnes uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Jeden z najlepších spôsobov, ako podporiť Ukrajinu, bude udržanie nášho tlaku prostredníctvom sankcií voči Rusku. Až kým neuvidíme plné uplatňovanie dohody z Minska," skonkretizoval Tusk svoj návrh.

Lídri 28 členských krajín EÚ budú v rámci zasadnutia Európskej rady hovoriť aj o súčasnom režime sankcií.

Platnosť najdôležitejších reštriktívnych opatrení EÚ, ktoré priamo zasahujú viaceré ekonomické a finančné oblasti Ruskej federácie, vyprší až v júli. Aj napriek tomu však niektoré členské štáty vyjadrili záujem, aby sa už teraz na marcovom summite predĺžili na obdobie ďalších šiestich mesiacov.

Tuskov návrh prepojiť sankcie priamo s dodržiavaním primeria na východe Ukrajiny a s ostatnými bodmi februárovej dohody z Minska je snahou o kompromis medzi krajinami tlačiacimi na predĺženie sankcií a tými, ktoré tomu naklonené nie sú.

"To musí nakoniec dospieť do situácie, keď Ukrajina znovu získa kontrolu nad svojimi hranicami," zdôraznil Tusk význam svojho kompromisného návrhu. A dodal, že otázka kontroly hraníc bola jedným z bodov februárových rokovaní v Minsku, ktoré sprostredkovali francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.