Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tusk: EÚ musí zvoliť rozhodnú a zodpovednú pozíciu voči Moskve

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Európski štátnici by mali o politike východného susedstva, vrátane situácie na Ukrajine a v Rusku, diskutovať počas pracovnej večere.

Brusel 18. decembra (TASR) - Nový predseda Európskej rady Donald Tusk dnes, pred začatím prvého summitu EÚ, ktorému predsedá, naznačil, že Európska únia musí zvoliť "rozhodnú a zodpovednú" pozíciu voči Ruskej federácii v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Tusk zažartoval, že sa už po 48. raz zúčastňuje na summite EÚ, dnes je to však po prvý raz v úlohe predsedajúceho Európskej rady a hoci patrí medzi najskúsenejších summitových lídrov, má emócie ako "debutant".

"Musíme dnes vyslať jasný signál, že sme pripravení podporiť Ukrajinu, a to aj finančne," povedal bývalý poľský premiér pred rokovaním najvyšších lídrov európskej dvadsaťosmičky.

Tusk pred novinármi spresnil, že EÚ túto pozíciu už dala najavo sprísnením existujúcich sankcií proti Krymu a Sevastopolu. Členské štáty dnes oficiálne potvrdili nové reštrikcie, ktoré diplomati dohodli už pred mesiacom a ktoré zabraňujú európskym podnikom a podnikateľom akékoľvek investície na polostrove Krym, ktorý bol v marci pripojený k Rusku.

"Táto situácia si vyžaduje okamžité reakcie, avšak nenájdeme dlhodobé riešenie pre Ukrajinu bez riadnej a solídnej stratégie, ktorá by mala byť rozhodná a zodpovedná voči Rusku," dodal Tusk. Podľa jeho slov by základom stratégie EÚ mala byť "moderná, stabilná a nezávislá Ukrajina".

Európski štátnici by mali o politike východného susedstva, vrátane situácie na Ukrajine a v Rusku, diskutovať počas pracovnej večere. Predmetom ich diskusií nebudú nové sankcie proti Moskve i vzhľadom na to, že Rusko v týchto dňoch čelí nebývalej finančnej kríze.

Mogheriniová: Putin by mal zmeniť svoju politiku; kríza v Rusku EÚ neteší

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes po príchode na summit EÚ v Bruseli vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zvážil "radikálnu zmenu" svojej politiky. Zdôraznila tiež, že súčasná finančná kríza v Rusku "nie je dobrá správa" pre Európu a pre zvyšok sveta.

"Prezident Putin a ruskí predstavitelia by mali vážne uvažovať o radikálnej zmene postoja voči zvyšku sveta a mali by prijať ústretovejší postoj voči súčasným krízam," uviedla Mogheriniová.

Podľa jej slov svet ešte nebol nikdy taký nebezpečný a nestabilný ako teraz. Práve preto je potrebný "konštruktívny vzťah" s Ruskom, aby EÚ mohla čeliť krízam, najmä na Ukrajine, pričom únia má záujem na stratégii stabilnej a zodpovednej spolupráce s Moskvou.

V súvislosti s ruskou finančnou krízou, o ktorej Putin dnes povedal, že je čiastočne spôsobená sankciami Západu voči Rusku, Mogheriniová spresnila, že toto "nie je dobrá správa" ani pre ruských občanov, ani pre Ukrajinu a rovnako ani pre Európu alebo zvyšok sveta.

S odkazom na Ukrajinu, ktorú šéfka európskej diplomacie navštívila pred niekoľkými dňami, Mogheriniová povedala, že nastal čas, aby všetky zúčastnené strany, a predovšetkým Rusko, zaviedli do praxe dohody z Minska, ktoré predpokladajú politické urovnanie vojenského konfliktu na východnej Ukrajine.

Mogheriniová okrem toho poukázala na potrebu európskych diskusií na podporu reformného programu Kyjeva, aby sa Ukrajina stala úspešným európskym štátom.