Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk: Európa nemôže otvoriť dvere všetkým prisťahovalcom

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Európska únia má povinnosť pomáhať migrantom v núdzi, ale nemôže otvoriť dvere všetkým. Počas návštevy Malty to dnes uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorého citovala agentúra DPA.

Valletta 30. marca (TASR) - Európska únia má povinnosť pomáhať migrantom v núdzi, ale nemôže otvoriť dvere všetkým. Počas návštevy Malty to dnes uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorého citovala agentúra DPA.

"Malta každodenne čelí príznakom chaosu v tomto regióne, a to najmä pokiaľ ide o nelegálnu migráciu. Európska únia má zodpovednosť pomáhať tým, ktorí sú v ohrození. A to my (EÚ) robíme," povedal Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s maltským premiérom Josephom Muscatom.

Malta spolu s Talianskom sú členskými krajinami EÚ, ktoré čelia najväčšiemu prílivu ilegálnych migrantov zo severnej Afriky. Tí na ostrov prichádzajú zvyčajne na lodiach. Príčinou nárastu počtu migrantov sú podľa agentúry DPA najmä nepokoje v arabskom svete a subsaharskej Afrike.

"Napriek tomu je pre nás najdôležitejšia bezpečnosť a stabilita členských štátov, akým je Malta. Nemôžeme otvoriť naše dvere každému a preto musíme konať, aby sme zabránili ľuďom prijať rozhodnutie opustiť svoju vlasť," dodal predseda Európskej rady.

Tusk by sa mal v utorok stretnúť v Madride so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Ešte v istý deň má šéf Európskej rady navštíviť opätovne otvorené múzeum Bardo v Tunise, kde pred necelými dvoma týždňami zabili teroristi 22 ľudí. Tusk spolu s miestnymi predstaviteľmi položia pamätný veniec na mieste krvavého incidentu.