Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Tusk: Írsky premiér signalizuje možnosť dosiahnutia dohody o brexite

Donald Tusk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf Európskej rady vyjadril v tejto súvislosti názor, že aj tú najmenšiu šancu treba využiť, hoci nie je zaručený úspech a čas už prakticky vypršal.

Brusel 11. októbra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok vyhlásil, že dostal od írskeho premiéra Lea Varadkara "sľubné signály", pokiaľ ide o možnosť dosiahnuť ešte s Britániou pred jej blížiacim sa odchodom z Európskej únie dohodu. Oznámil tiež posun termínu, dokedy majú byť súvisiace rokovania s Britániou uzavreté, informovala agentúra AP.

Podľa Tuskovho vyjadrenia v cyperskej Nikózii nastala "prvýkrát" situácia, keď Varadkar a jeho britský náprotivok Boris Johnson vidia možnosť, ako dosiahnuť novú podobu tzv. rozvodovej dohody medzi Britániou a zvyškom EÚ, ktorú Londýn v pôvodne vyrokovanej verzii odmieta.

Šéf Európskej rady vyjadril v tejto súvislosti názor, že "aj tú najmenšiu šancu treba využiť", hoci "nie je zaručený úspech a čas už prakticky vypršal".

Tusk pôvodne plánoval zastaviť rokovania s Britániou v piatok, vzhľadom na spomínané náznaky prelomu však teraz pripúšťa ich pokračovanie počas víkendu. Predstavitelia EÚ sa budú otázkou tzv. brexitu zaoberať na nadchádzajúcom summite, naplánovanom na budúci štvrtok a piatok v Bruseli.

Johnson opakuje, že Británia vystúpi z Únie 31. októbra bez ohľadu na to, či sa dovtedy podarí dohodnúť podmienky odchodu, alebo nie. Zákon prijatý britským parlamentom pritom vyžaduje, aby premiér v prípade nedosiahnutia dohody do 19. októbra požiadal Brusel o odklad brexitu.