Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Donald Tusk kritizoval prístup lídrov k utečeneckej kríze ako naivný

Donald Tusk, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa predsedu Európskej rady by sa európski lídri nemali vzdať svojej prvotnej povinnosti chrániť územie svojich štátov.

Madrid 23. októbra (TASR) - Stály predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok označil argumenty partnerov v EÚ týkajúce sa umiestňovania utečencov za "naivné", pokiaľ sa nedarí zastaviť ich prílev cez hranice. Počas vystúpenia na zjazde Európskej ľudovej strany (EĽS) v Madride tak potvrdil vyjadrenia diplomatov o "čoraz podráždenejšej diskusii" v zákulisí tohto zoskupenia, uviedla agentúra Reuters.

Zatiaľ čo konzervatívci ako Tusk zdôrazňujú naliehavosť sprísnenia režimu na hraniciach EÚ, iní vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej presadzujú, aby členské štáty preukázali "solidaritu" a zdieľali zodpovednosť za prijatie utečencov.

"Nemôžeme ďalej dovoľovať, aby sa solidarita rovnala naivite, otvorenosť sa rovnala bezmocnosti, sloboda sa rovnala chaosu. A tým samozrejme poukazujem na situáciu na hraniciach," povedal Tusk vo svojom krátkom prejave, v ktorom však nespomenul konkrétne mená. Na zjazde v Madride však bola prítomná i Merkelová, ako aj maďarský premiér Viktor Orbán či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Podľa Tuska by sa európski lídri nemali vzdať svojej "prvotnej povinnosti" chrániť územie svojich štátov a odkázal im, že "ak chcú pomáhať iným, musia byť najprv schopní postarať sa o seba a svojich blízkych". Za obmedzenie nelegálnej migrácie pritom pochválil španielskeho premiéra Mariana Rajoya v úlohe hostiteľa.

Európska ľudová strana združujúca konzervatívne strany v Európskom parlamente na úvod svojho zjazdu vyzvala na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ v reakcii na súčasnú utečeneckú krízu. Zdôraznila, že EÚ by nemala uzatvárať svoje hranice, ale musí zaviesť prísnejšie kontroly, aby dostala prílev prichádzajúcich utečencov pod kontrolu.