Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tusk: Lídri EÚ sa historicky dohodli na posilnenej obrane

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa vyjadruje k novinárom počas príchodu na mimoriadny summit EÚ o migrácii a utečeneckej kríze v sídle Európskej komisie v Bruseli 23. septembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Účastníci summitu sa podľa dohodli aj na posilnení spoločného boja proti medzinárodnému terorizmu a na snahe postupovať proti radikalizácii, ktorá sa šíri prostredníctvom sociálnych sietí.

Brusel 22. júna (TASR) - Lídri EÚ sa dnes v prvej časti summitu EÚ dohodli na posilnenej spolupráci v obrane a na tom, že budú spoločne bojovať proti terorizmu, európskym bojovníkom v radoch džihádistických skupín a extrémistickým prejavom v internetovom prostredí.

Informáciu o politickej zhode na najvyššej úrovni v tejto oblasti potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk na tlačovej besede. Pripomenul, že "terorizmus je stále veľkou hrozbou", čo bol aj odkaz na nedávne teroristické činy vo viacerých európskych mestách.

"Ide o historický krok. V najbližších troch mesiacoch by sme mali uskutočniť tento projekt aj v praxi," povedal Tusk, podľa ktorého snahy o štruktúrovanú a prehĺbenú spoluprácu našli na summite zhodu medzi premiérmi a prezidentmi členských krajín EÚ.

Účastníci summitu sa podľa jeho slov dohodli aj na posilnení spoločného boja proti medzinárodnému terorizmu a na snahe dôraznejšie postupovať proti radikalizácii, ktorá sa šíri prostredníctvom sociálnych sietí na internete. Lídri EÚ v tomto smere požadujú vývoj takých technológií, ktoré radikálne prejavy automaticky objavia a odstránia.

Tusk zároveň vyhlásil, že počas dnešnej pracovnej večere je 27 národných lídrov pripravených schváliť postup, ktorým sa určí presídlenie dvoch európskych agentúr z Londýna do iných krajín Únie. Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európska banková agentúra (EBA) sa budú musieť presídliť z Londýna po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

"Môj dnešný cieľ je, aby 27 lídrov EÚ schválilo postup pre výber nových sídiel pre obe agentúry," odkázal Tusk novinárom.