Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tusk: Migrantov, ktorí sa z Turecka dostávajú do Grécka, je priveľa

Predseda Európskej rady Donald Tusk počas konferencii ohľadom migrácie v tureckej Ankare. Foto: TASR/AP

Podľa slov bývalého poľského premiéra v službách EÚ nejde o čísla, ale o to, aby sa tento smutný jav úplne zmiernil a stal minulosťou.

Ankara 3. marca (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes na záver trojdňovej misie, v rámci ktorej zavítal do Rakúska a viacerých krajín západného Balkánu, miernil v tureckej Ankare očakávania pred summitom EÚ-Turecko o migračnej kríze, ktorý sa uskutoční 7. marca.

Podľa jeho slov po stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom si realizácia jednotlivých bodov akčného plánu vyžiada "trpezlivosť a čas". Najdôležitejšie zostáva vytvorenie atmosféry dôvery medzi rokujúcimi partnermi, vyplynulo z Tuskových vyjadrení.

Najvyšší predstaviteľ únie opätovne zdôraznil, že z Turecka sa do Grécka ešte stále dostáva priveľa utečencov. "Potrebné sú ďalšie opatrenia," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA.

Podľa slov bývalého poľského premiéra v službách EÚ nejde o čísla, ale o to, aby sa tento smutný jav úplne zmiernil a stal minulosťou.

Turecko by podľa Tuska malo samo rozhodnúť, ako najlepšie dokáže stlmiť prúd utečencov smerujúci do krajín únie. Fámy o limitovaní počtu migrantov opúšťajúcich Turecko na 1000 denne Donald Tusk nepotvrdil.

Spomínaný akčný plán schválili partneri na prvom spoločnom summite ešte v novembri 2015. Turecko vtedy prisľúbilo, že zabráni utečencom, aby pokračovali do Grécka a ďalej do iných krajín únie, ktorá prisľúbila Ankare na oplátku okrem iného finančnú pomoc.

Donald Tusk začal dnešný svoj program v Aténach, kde predpoludním rokoval s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.