Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Tusk: Poľsko zmobilizuje Západ pri pomoci Ukrajine

Líder liberálnej strany Občianska platforma Donald Tusk stojí za rečníckym pultom po tom, čo ho dolná komora poľského parlamentu, Sejm, poveril zostavením novej vlády vo Varšave v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Tusk uviedol, že ho bolí, keď počuje, že ukrajinský prezident musí presviedčať svetových lídrov o potrebe pomoci pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii.

Varšava 12. decembra (TASR) - Poľská vláda sa bude angažovať za to, aby udržala odhodlanie Západu pomáhať Ukrajine. Vyhlásil to v utorok Donald Tusk, ktorého poľský parlament v pondelok poveril zostavením vlády. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a poľského denníka Rzeczpospolita.

Tusk uviedol, že ho bolí, keď počuje, že ukrajinský prezident musí presviedčať svetových lídrov o potrebe pomoci pre Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii. "Úlohou Poľka, úlohou novej vlády, úlohou nás všetkých je nahlas a dôrazne požadovať od celého spoločenstva Západu plné odhodlanie pri pomoci Ukrajine vo vojne. Budeme to robiť od prvého dňa," vyhlásil Tusk v poľskom parlamente, kde predstavil program svojej vlády.

Zároveň uviedol, že Poľsko sa za jeho vlády bude snažiť opäť získať vedúce postavenie v Európskej únii a silnú pozíciu v Severoatlantickej aliancii. "Vybudujeme si pozíciu, ktorú si zaslúžime prostredníctvom spolupráce a rešpektovania komunity," povedal Tusk.

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poverila zostavením novej vlády Tuska z liberálnej strany Občianska platforma (PO). Kabinet predchádzajúceho premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) predtým neuspel v hlasovaní o dôvere. Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie strany PiS.

Tusk v utorok predstavil v parlamente zloženie novej vlády. Z 26 ministerských postov bude deväť obsadených ženami, všíma si agentúra PAP. Neskôr bude počas dňa parlament o nových ministroch hlasovať.