Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tusk pripustil, že brexit sa nemusí odohrať

Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Vystúpenie Británie označil za veľmi náročný proces, na ktorý je ale Únia dobre pripravená.

Brusel 22. júna (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk pripustil, že Spojené kráľovstvo by mohlo zostať v Európskej únii. Povedal to v súvislosti s otázkami, či si vie predstaviť, že by Británia Úniu neopustila. Tzv. brexit bude jednou z hlavných tém dnešného summitu EÚ v Bruseli.

"Niektorí moji britskí priatelia sa ma pýtali, či sa dá brexit zvrátiť a či si viem predstaviť, že by Británia v EÚ zostala. Povedal som im, že EÚ bola vybudovaná na snoch, ktoré vyzerali neuskutočniteľne, takže ktovie. Mohli by ste povedať, že som rojko, ale nie som sám," povedal Tusk zakončujúc svoje vyjadrenie citátom z piesne Imagine od britského hudobníka Johna Lennona.

Vystúpenie Británie označil za "veľmi náročný proces", na ktorý je ale Únia dobre pripravená.

Prvé rokovania o brexite sa uskutočnili tento týždeň v pondelok. Britská premiérka Theresa Mayová dnes večer na summite v Bruseli predostrie svoju predstavu o týchto rokovaniach. Potom bude nasledovať zasadnutie ostatných 27 členských štátov, na ktorom hlavný únijný vyjednávač pre brexit poreferuje o výsledku pondelňajšieho stretnutia.



Tusk skonštatoval, že Únia sa uberá lepším smerom. Spomenul ekonomický rast v každom členskom štáte, klesajúcu nezamestnanosť a volebné neúspechy euroskeptických strán vo voľbách v Bulharsku, Rakúsku, Holandsku a Francúzsku.

Varoval však pred naivitou a politici by podľa neho mali občanom Únie ukázať, že majú dianie pod kontrolou. "Minulý rok sme sa dohodli, že EÚ bude chrániť ľudí pre bezpečnostnými hrozbami, najmä terorizmom, nelegálnou migráciou a nekontrolovanou globalizáciou. Preto počas summitu EÚ navrhnem, aby sme sa v týchto troch oblastiach posunuli vpred," uviedol Tusk.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje na summite otvoriť otázku užšej ekonomickej integrácie eurozóny. Navrhuje, aby mala euroskupina stáleho predsedu, ktorý bude zároveň eurokomisárom. Tento plán podľa neho podporuje aj Nemecko. Magazín Politico informoval, že adeptom na funkciu stáleho predsedu euroskupiny je francúzsky eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.