Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk: Problém s utečencami vyrieši nová politika ich posielania späť

Poľský premiér Donald Tusk na pôde parlamentu Foto: TASR/AP

Európska komisia plánuje do konca tohto roka pripraviť legislatívnu úpravu, na základe ktorej by sa zaistilo prerozdelenie bremena ubytovávania utečencov.

Varšava 18. mája (TASR) - Európska únia nemôže prijať všetkých utečencov prúdiacich k jej brehom a na vyrovnanie sa s týmto problémom musí vypracovať novú politiku ich návratu, povedal dnes predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Som realistický a myslím si, že v prvom rade musíme vypracovať politiku ich návratu, ktorá bude politikou ich posielania nazad," povedal Tusk v rozhovore pre denník Polska The Times, z ktorého citovala agentúra Reuters.

"Zodpovedne môžem povedať, že vieme hovoriť iba o prijatí stanovenej skupiny utečencov..," vysvetlil Tusk. "Tí, ktorí tvrdia, aby sme otvorili dvere úplne, sú cynickí, pretože vieme, že to nie je možné."

Séria tragických nešťastí, keď pri pokuse preplaviť sa v preplnených a nestabilných člnoch do Európy zahynuli v Stredozemnom mori stovky utečencov zo severnej Afriky, upriamila pozornosť medzinárodného spoločenstva na problematiku ľudí utekajúcich do západnej Európy.

Európska komisia plánuje do konca tohto roka pripraviť legislatívnu úpravu, na základe ktorej by sa zaistilo prerozdelenie bremena ubytovávania utečencov v rámci celého bloku podľa záväzných kvót za základe stanovených kritérií.