Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk: Prvýkrát od vypuknutia migračnej krízy sa rodí konsenzus

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Jeho slová odkazujú na stratégiu obmedzovania toku utečencov, o ktorej Tusk listom informoval lídrov všetkých 28 členských štátov pred pondelňajším mimoriadnym summitom EÚ-Turecko.


Brusel 4. marca (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes oznámil, že vidí "rodiaci sa európsky konsenzus" vôbec prvýkrát od vypuknutia migračnej krízy. Jeho slová odkazujú na stratégiu obmedzovania toku utečencov, o ktorej Tusk listom informoval lídrov všetkých 28 členských štátov pred pondelňajším mimoriadnym summitom EÚ-Turecko.

"Prvýkrát od začiatku migračnej krízy sa črtá európsky konsenzus. Je to konsenzus okolo komplexnej stratégie, ktorá - ak bude verne zavádzaná - môže pomôcť pri obmedzení prílivu utečencov," napísal Tusk v liste zaslanom premiérom a prezidentom členských krajín EÚ, ktorí budú v pondelok v Bruseli rokovať s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom. Tusk zároveň priznal, že je v tomto smere "mierne optimistický".

Tusk v týždni pred summitom EÚ s Tureckom uskutočnil sériu návštev prevažne po krajinách Balkánu, ktoré sú najviac vystavené prílivu utečencov prichádzajúcich cez Egejské more - svoje turné začal vo Viedni, pokračoval návštevou Ľubľany, Záhrebu, Skopje, Atén a ukončil ho návštevami v Ankare, Istanbule a Belehrade.

Po skončení balkánskeho turné oznámil, že všetky navštívené krajiny - aj tie, ktoré nie sú členmi EÚ a schengenskej zóny - sú pripravené a odhodlané vrátiť sa k plnému uplatňovaniu pravidiel a spoločných rozhodnutí vrátane schengenského kódexu.

Tusk dnes pripomenul, že európski lídri musia v pondelok potvrdiť tento prístup, pričom zdôraznil potrebu spolupráce s Tureckom. Dodal, že spolu s tureckým premiérom sa zhodli v názore, že je možné zredukovať tok utečencov, ak sa "vo veľkom" podarí zaistiť, aby z Grécka odišli všetci migranti, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú právnu ochranu.

"Existuje politická vôľa, ale je tu aj logistická výzva, kde musíme podporiť Grécko," zdôraznil Tusk. Zároveň dodal, že turecký premiér Davutoglu potvrdil pripravenosť Ankary prijať z Grécka všetkých migrantov, ktorí boli zachytení v tureckých výsostných vodách.