Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tusk rokoval s poľskou premiérkou, Schulz apeloval na jej vládu

Predseda Európskej rady Donald Tusk Foto: TASR/AP

Martin Schulz pripomenul kritické stanovisko Benátskej komisie, grémia expertov Rady Európy, na margo zmien, ku ktorým došlo z iniciatívy vlády na poľskom ústavnom súde.

Varšava 17. marca (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vyzval dnes poľskú vládu premiérky Beaty Szydlovej, aby sa angažovala v diskusii, ktorá povedie k odstráneniu nedostatkov uskutočnených reforiem. Európska únia potrebuje "silné a demokratické Poľsko", zdôraznil najvyšší predstaviteľ EP vo vystúpení na úvod bruselského summitu EÚ. Informáciu priniesla spravodajská televízia TVN24 i tlačová agentúra PAP.

Martin Schulz pripomenul kritické stanovisko Benátskej komisie, grémia expertov Rady Európy, na margo zmien, ku ktorým došlo z iniciatívy vlády na poľskom ústavnom súde.

Nezávislý ústavný súd je, ako zdôraznil, súčasťou systému mechanizmov garantujúcich zachovanie rovnováhy na politickej scéne. Terajšia situácia predstavuje zablokovanie týchto mechanizmov.

Predseda Európskej rady Donald Tusk ešte predtým konštatoval, že Poľsko by malo rešpektovať názor Benátskej komisie.

Súčasne pripomenul, že názory Benátskej komisie boli doteraz vo všeobecnosti rešpektované a jej návrhy môžu pomôcť pri riešení neľahkých situácií.

Poľsko sa nepochybne ocitlo na križovatke v súvislosti s tým, čo sa deje v demokratickom poriadku krajiny. Je potrebné nájsť východisko z tejto slepej uličky, vyhlásil najvyšší predstaviteľ únie, bývalý poľský premiér.

Tusk sa po tomto vyjadrení, ešte pred oficiálnym otvorením únijného summitu, stretol v Bruseli s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou.

Podľa informácií PAP sa však pri tejto príležitosti nehovorilo o vnútropolitických otázkach, ale o agende summitu vrátane migračnej krízy.

Szydlová by sa podľa poľských médií mala stretnúť v Bruseli aj s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, pričom bola pripravená hovoriť aj o realizovaných reformách jej vlády, ako aj o správe Benátskej komisie.