Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk: Rozhovory s Britániou pokračujú, EÚ plánuje summit s Tureckom

Britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore počas bilaterálneho rokovania pred summitom EÚ v Bruseli 18. februára 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ by sa mali opätovne zísť dnes ráno. Podľa diplomatov sa plénum summitu bude Veľkou Britániou znova zaoberať neskoro predpoludním.

Brusel 19. februára (TASR) - Na rozhovoroch medzi Britániou a ďalšími 27 členskými krajinami Európskej únie došlo k "určitému pokroku", veľa však ešte zostáva urobiť. Povedal to v noci na dnes predseda Európskej rady Donald Tusk.



Oznámil tiež, že EÚ plánuje na začiatok marca mimoriadny summit s Tureckom o migračnej kríze. Spoločný akčný plán, na ktorom sa únia dohodla s Ankarou v novembri, podľa Tuska "ostáva prioritou". Na základe tohto plánu by okrem iného mala EÚ poskytnúť tri miliardy eur na lepšiu starostlivosť o sýrskych utečencov v Turecku.

Tusk sa vyjadril po 15 hodinách rokovaní prvého dňa summitu EÚ, na ktorom lídri členských krajín do noci hovorili o požiadavkách Londýna na nové vzťahy Británie s úniou, ako aj o pretrvávajúcej migračnej kríze.

Lídri EÚ by sa mali opätovne zísť dnes ráno. Podľa diplomatov sa plénum summitu bude Veľkou Britániou znova zaoberať neskoro predpoludním. Prípadná dohoda by potom mohla byť dosiahnutá popoludní.

Informácie priniesli agentúry AP a DPA.