Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tusk: Teoreticky je možná dohoda o brexite, v hre je aj krízový summit

Donald Tusk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tusk vyjadril svoje presvedčenie o možnej dohode s Londýnom počas rozhovoru s poľskými médiami TVN24 a Polsat News vo svojej rodnej krajine.

Brusel 16. októbra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu uviedol, že v súvislosti s novou dohodou o brexite by "teoreticky" malo byť všetko jasné už v nasledujúcich hodinách. Zároveň sa v Bruseli hovorí o 27. októbri ako o termíne pre mimoriadny summit EÚ, ktorého hlavnou pracovnou agendou bude odchod Spojeného kráľovstva z Únie.

Tusk vyjadril svoje presvedčenie o možnej dohode s Londýnom počas rozhovoru s poľskými médiami TVN24 a Polsat News vo svojej rodnej krajine. Podľa tlačovej agentúry PAP uviedol, že "teoreticky by v otázke brexitu malo byť všetko jasné v priebehu siedmich až ôsmich hodín", a dodal, že rokovania pokračujú po úsilí, ktoré v utorok a v noci z utorka na stredu prejavili oba vyjednávacie tímy. "Všetko sa uberá správnym smerom, ale pri našich britských partneroch je všetko možné," opísal situáciu Tusk.

Počas vyjednávaní, ktoré pokračovali počas noci, však vyjednávači Európskej únie a Spojeného kráľovstva nedokázali dosiahnuť zásadný prelom ohľadom novej dohody o brexite a pri hľadaní kompromisu pokračovali aj v stredu.

Kompromis je očakávaný aj vzhľadom na dvojdňový summit EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok v Bruseli. Viaceré diplomatické zdroje naznačili, že pokračujúce rokovania o brexite poznačili aj scenár summitu, ktorý sa zrejme bude meniť za pochodu, a zatiaľ nie je jasné, kedy budú hovoriť lídri o tejto otázke.

Zároveň diplomati naznačili, že čoraz častejšie sa hovorí o možnosti zvolať krízový summit na nedeľu 27. októbra, teda štyri dni pred plánovaným odchodom Británie z EÚ. Už aj preto, že ak sa aj podarí pred štvrtkovým summitom "na poslednú chvíľu" dospieť k nejakej dohode, príslušný právny rámec bude iba v "hrubých obrysoch" a zrejme len v angličtine. Do krízového summitu koncom októbra by mohli byť "dotiahnuté" technické detaily pozmenenej dohody, ktorú by následne museli odobriť premiéri a prezidenti členských krajín, rovnako ako aj Európsky parlament a britský parlament.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)