Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tusk vyzval rumunského premiéra na boj proti korupcii

Ilustračné foto Foto: TASR

Predseda Európskej rady Donald Tusk zdôraznil nevyhnutnosť boja proti korupcii a pokračovanie v doterajšom pokroku dosiahnutom v tejto oblasti.

Brusel 17. februára (TASR) – O európskych témach, ale aj dianí v Rumunsku dnes v Bruseli diskutoval predseda Európskej rady Donald Tusk s rumunským premiérom Sorinom Grindeanom. Bolo to ich prvé stretnutie od januárového nástupu Grindeana do premiérskeho úradu.

Tusk zdôraznil nevyhnutnosť boja proti korupcii a pokračovanie v doterajšom pokroku dosiahnutom v tejto oblasti. Uviedol, že od Rumunska sa očakáva, že bude tvrdo postupovať proti korupcii a držať sa pri tom európskych hodnôt.

V Rumunsku v súčasnosti pretrvávajú protesty, ktoré sa začali koncom januára, keď nová rumunská vláda na čele s Grindeanom schválila nariadenie čiastočne dekriminalizujúce korupciu. Vláda si za nariadenie vypočula kritiku od nespokojných občanov, Únie aj rumunského prezidenta Klausa Iohannisa.

Pre protesty už odstúpil rumunský minister spravodlivosti Florin Iordache a vláda čelila neúspešnému pokusu o vyslovenie nedôvery.

Tusk dnes privítal proeurópske názory rumunského premiéra, ale apeloval na dodržiavanie princípov právneho štátu. Predmetom rozhovorov bolo aj rumunské predsedníctvo v Rade EÚ v prvom polroku 2019.