Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

D. Tusk vyzval v Prištine na zlepšenie srbsko-kosovských vzťahov

Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady odcestoval v utorok na turné po krajinách západného Balkánu. Cieľom série jeho návštev je pripraviť summit EÚ - západný Balkán, ktorý sa uskutoční 17. mája v Sofii.

Priština 26. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval vo štvrtok Kosovo, aby zlepšilo vzťahy so Srbskom, čo by mu umožnilo dosiahnuť pokrok v jeho dlhotrvajúcej snahe o začlenenie sa do Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters.

Kosovo a päť ďalších krajín západného Balkánu uchádzajúcich sa o členstvo v EÚ sa musia pred prípadným vstupom vyrovnať s organizovaným zločinom a korupciou, zlepšiť dodržiavanie ľudských práv a slobody médií a vyriešiť spory so svojimi susedmi.

Kosovo má stále ďaleko od otvorenia prístupových rokovaní. V roku 2013 sa Kosovo spolu so Srbskom zaviazali k dialógu o zlepšení vzájomných vzťahov, ktorý podporuje EÚ. Odvtedy sa však dosiahol len malý pokrok, pripomína Reuters.

"Bez úplnej normalizácie vzťahov so Srbskom a úplnej implementácie dohôd neviem, ako by sa mohol dosiahnuť prelom vo vzťahoch s EÚ," povedal Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s kosovským prezidentom Hashimom Thacim.

"Viem, že to bude ťažké, ale stále som opatrný optimista. Po včerajšom stretnutí s (srbským prezidentom) Aleksandarom Vučičom a po dnešnom stretnutí s vaším prezidentom (Thacim) som optimistickejší a menej opatrný."

Donald Tusk odcestoval v utorok na turné po krajinách západného Balkánu. Cieľom série jeho návštev je pripraviť summit EÚ - západný Balkán, ktorý sa uskutoční 17. mája v Sofii.

Kosovo, bývalá srbská provincia, vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008. Podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska ju však neuznáva Belehrad, ktorý Kosovo stále pokladá za svoju provinciu.