Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tutu sa zriekol funkcie ambasádora Oxfamu pre sexuálny škandál

Desmond Tutu Foto: TASR/AP

Laureát Nobelovej ceny za mier sa stiahol z verejného života v roku 2010, ale v zastupovaní Oxfamu pokračoval. Oxfamu hrozí, že príde o finančné príspevky od britskej vlády.

Pretória 15. februára (TASR) - Desmond Tutu, emeritný arcibiskup a bojovník za ľudské práva z Juhoafrickej republiky (JAR), vo štvrtok oznámil, že odstupuje z postu globálneho vyslanca medzinárodnej humanitárnej organizácie Oxfam so sídlom v Británii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dôvodom jeho rozhodnutia sú obvinenia, že členovia vedenia tejto organizácie platili v krízami postihnutých krajinách za sex mladým ženám. Malo sa tak stať na Haiti, ktoré v roku 2010 postihlo silné zemetrasenie. Oxfam mal zatajiť podobný sexuálny škandál aj v Čade z roku 2006.

"Arcibiskup je hlboko sklamaný obvineniami z nemravnosti a možnej trestnej činnosti, v ktorých figurujú humanitárni pracovníci tohto charitatívneho spolku. Tutu je zároveň zarmútený, že udalosť vrhá zlý tieň na dobrú prácu, ktorú odviedli tisícky ľudí pre Oxfam," uvádza sa vo vyhlásení jeho úradu.

Laureát Nobelovej ceny za mier sa stiahol z verejného života v roku 2010, ale v zastupovaní Oxfamu pokračoval. Oxfamu hrozí, že príde o finančné príspevky od britskej vlády. Organizáciu v tejto súvislosti opustili aj ďalší ambasádori - anglická herečka Minnie Driverová a senegalský hudobník Baaba Maal.