Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tvorca pravidiel pre odchod štátu z EÚ: Británia môže brexit zastaviť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa škótskeho diplomata Johna Kerra britská vláda zavádza voličov tak, že si myslia, že proces odchodu z EÚ je nezastaviteľný.

Londýn 10. novembra (TASR) - Škótsky diplomat John Kerr, ktorý vytvoril pravidlá pre odchod členskej krajiny z Európskej únie, teda článok 50 Lisabonskej zmluvy, v piatok vyhlásil, že Británia môže kedykoľvek pred dňom odchodu v roku 2019 zákonným spôsobom zastaviť tento proces, keď bude chcieť.

Kerr, ktorý navrhol článok 50 kľúčovej zmluvy EÚ, povedal: "Kým prebiehajú rozhovory o rozvode, zúčastnené strany sú stále v manželskom zväzku... Môžeme si to v ktorejkoľvek fáze rozmyslieť."

Podľa Kerra britská vláda zavádza voličov tak, že si myslia, že proces odchodu z EÚ je nezastaviteľný.

Britskí voliči a zákonodarcovia sú naďalej rozdelení v názore na odchod Spojeného kráľovstva z EÚ, teda na brexit. Briti v referende v júni 2016 hlasovali v prospech vystúpenia z Únie, a to 51,9 percenta hlasov.

Britská premiérka Theresa Mayová v piatok varovala, že nebude tolerovať pokusy "zabrániť vôli britského ľudu snahami o spomalenie alebo zastavenie nášho odchodu z Európskej únie".