Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Tymošenková apelovala na občanov, prezidentovi predložila požiadavky

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Samotná ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková odvolí v prezidentských voľbách do prenosnej urny za mrežami.

Kyjev 25. októbra (TASR) - Uväznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková apelovala dnes na ukrajinských voličov, aby v nedeľňajších parlamentných voľbách zabránili upevneniu diktatúry prezidenta Viktora Janukovyča a ukončili nadvládu oligarchov v krajine.

Podľa jej posolstva "parlamentné voľby 28. októbra nebudú taktickou bitkou, ktorú možno prehrať, ale vojnou, ktorá môže skončiť Vašim víťazstvom, teda šancou na zmenu alebo osudovou historickou prehrou. Ak Janukovyč vďaka Vašim hlasom zostane v politike, definitívne si upevní diktatúru a pokojnou cestou už nikdy neodovzdá moc".

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády zaslala aj prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi posolstvo, v ktorom sformulovala štyri požiadavky. Žiada o vylúčenie z volieb všetkých tých kandidátov, ktorí preukázateľne kupovali hlasy a predĺženie online monitoringu priebehu volieb aj počas procesu sčítavania hlasov. Rovnako požaduje zmenu zloženia ústrednej volebnej komisie tak, aby v nej polovicu tvorili nominanti opozície a opätovnú voľbu miestnych volebných komisií už členmi nového ústredného grémia. Tým by sa podľa Tymošenkovej vylúčila účasť fiktívnych strán a kreslá v komisii by mohli zastávať aj nominanti Kličkovho UDARu a nacionalistickej strany Sloboda.

Samotná Tymošenková odvolí do prenosnej urny za mrežami.

Zdroj: MTI, www.segodnya.ua