Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tymošenková: Ukrajina je jeden korupčný konglomerát

Julija Tymošenková Foto: TASR/AP

Najvyšší činitelia Ukrajiny nemajú podľa Tymošenkovej záujem vyrovnať sa s týmto problémom.

Kyjev 12. marca (TASR) - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková sa domnieva, že súčasní lídri, ktorí sa na Ukrajine dostali k moci v roku 2014, tolerujú korupciu, čím znemožňujú ďalší rozvoj krajiny. Uviedla to v piatkovom rozhovore pre agentúru Associated Press.

Najvyšší činitelia Ukrajiny nemajú podľa Tymošenkovej záujem vyrovnať sa s týmto problémom, pretože sa všetci "spojili sa do jedného korupčného konglomerátu, ktorý nedovoľuje krajine dýchať a rásť ani vytvárať vhodné podmienky na investície".

Tymošenková bola jednou z popredných osobností takzvanej oranžovej revolúcie v roku 2004, ktorá ju napokon vyniesla až do čela ukrajinskej vlády. Po nástupe proruského prezidenta Viktora Janukoviča ju uväznili pre údajné zneužitie premiérskych právomocí. Na slobodu sa dostala až po páde Janukovyčovho režimu.

Tymošenkovej strana Vlasť vo februári odišla z ukrajinskej vládnej koalície. Politička zdôvodnila tento krok tvrdením, že nemieni zostávať vo vláde, ktorá "nemá ani najmenšiu šancu uskutočniť reformy" a skutočne naštartovať život na Ukrajine.