Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Tymošenkovej dcéra sa v Berlíne stretla s ministerkou spravodlivosti

Foto: TASR/AP

Nemecko patrí medzi najhlasnejších európskych kritikov Ukrajiny ohľadne toho, ako zaobchádza s Tymošenkovou a ostatnými uväznenými poprednými lídrami opozície.

Berlín 7. mája (TASR) - Dcéra uväznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej sa dnes v Berlíne stretla s nemeckou ministerkou spravodlivosti Sabine Leutheusserovou-Schnarrenbergerovou v snahe zvýšiť nátlak Európskej únie na vedenie Ukrajiny.

Jevhenija Tymošenková na súkromnom stretnutí s ministerkou diskutovala o prípade svojej matky a právnom poriadku na Ukrajine. Oznámil to hovorca ministerstva Anders Mertzlufft.

Expremiérka Julia Tymošenková drží už dva týždne hladovku a potrebuje aj liečbu chrbtice. Odpykáva si sedem rokov väzenia pre obvinenia zo zneužívania právomocí, pričom tento prípad Západ ostro odsudzuje ako politicky motivovaný.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert vyhlásil, že kancelárka Angela Merkelová dnes neprijme Jevheniju Tymošenkovú, ale "bude sledovať každý posun vo vývoji Tymošenkovej prípadu".

Tymošenkovej dcéra neposkytla žiadne vyjadrenia cestou na stretnutie s ministerkou. Tlačová konferencia, naplánovaná so zákonodarcami z Merkelovej strany na dnešok, bola zrušená krátkym oznámením.

Nemeckí lídri ponúkli Tymošenkovej liečbu vo svojej krajine, ale tento návrh Kyjev odmietol. Tymošenková údajne minulý týždeň súhlasila s liečbou v ukrajinskom zariadení v prítomnosti jedného nemeckého lekára. Jej hovorkyňa však potom oznámila, že expremiérka ešte stále záležitosť zvažuje a bude sa o nej rozprávať so svojím právnikom.

Nemecko patrí medzi najhlasnejších európskych kritikov Ukrajiny ohľadne toho, ako zaobchádza s Tymošenkovou a ostatnými uväznenými poprednými lídrami opozície.

Nátlak na Ukrajinu za posledné dva týždne zosilnel a ďalší európski predstavitelia oznámili, že sa nezúčastnia žiadneho zápasu na majstrovstvách Európy vo futbale, ktoré sa konajú v júni na Ukrajine.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes takéto rozhodnutia odsúdil a vyhlásil, že výzvy na bojkotovanie zápasov sú pokusom ponížiť jeho krajinu.

"Koho chcú ponížiť? Chcú ponížiť nás, celý náš ľud, našu krajinu," povedal Azarov, ktorého citovala ruská tlačová agentúra Interfax.