Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Český poslanec David Rath ide do väzby, doma našli u neho 30 mil.Kč

Archívne foto Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Polícia prehľadala aj kancelárie v stredočeskom krajskom úrade v Prahe, v nemocnici v Kladne a inde. Pri domovej prehliadke vily, v ktorej býva Kateřina Pancová, našla polícia samopal a muníciu.

Praha 16. mája (TASR) - O uvalení väzby na poslanca ČSSD a bývalého ministra zdravotníctva ČR Davida Ratha rozhodol dnes príslušný sudca. V zdôvodnení tohto postupu, o ktorom informoval hovorca ústeckého okresného súdu Jan Tichý, sa podľa servera iDnes.cz konštatujú obavy z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, ako aj z pokračovania v páchaní trestnej činnosti, z ktorej je obvinený.

Podľa informácií TV Nova by politika mali umiestniť vo väznici v Litoměřiciach. Jej hovorca Jaromír Kindl však túto informáciu zatiaľ nepotvrdil.

Ratha zatkla protikorupčná polícia v pondelok v noci so siedmimi miliónmi korún v škatuli od vína a obvinila ho z prijatia úplatku. Súčasne s ním zadržali sedem ľudí, vrátane riaditeľky Oblastnej nemocnice Kladno a členky predsedníctva ČSSD Kateřiny Pancovej.

Rath vydal v utorok večer vyhlásenie, v ktorom poprel, že by vedome prijal úplatok. Vyhlásil, že ide o dobre pripravenú spoločenskú likvidáciu jeho ako politika, pretože na návšteve dostal zabalenú škatuľu s vínom. Zásahové komando v nej na jeho prekvapenie našlo sedem miliónov korún. Server novinky.cz citoval šéfa protikorupčnej polície Tomáša Martinca, ktorý uviedol, že vyšetrujú trestnú činnosť pri zadávaní verejných objednávok v Stredočeskom kraji.

Zneužívanie eurodotácií sa vyšetruje v ČR už od minulého roka, kriminalisti odpočúvali skupinu ľudí, ktorá mala na starosti dotácie z eurofondov. V tejto súvislosti narazili na Davida Ratha, ktorý sa dnes popoludní vzdal mandátu krajského zastupiteľa a tým aj funkcie hajtmana Stredočeského kraja.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý je súčasne predsedom mandátového a imunitného výboru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, sa dnes po oboznámení sa s obsahom policajnej žiadosti o vydanie poslanca na trestné stíhanie vyjadril, že David Rath musí odísť z politickej scény. Z jeho slov aj bez konkrétnych informácií o obsahu žiadosti vyplynulo, že sa k verzii prezentovanej Rathom neprikláňa.

Pri domovej prehliadke vily, v ktorej býva Kateřina Pancová, našla polícia samopal a muníciu. Informoval o tom internetový server lidovky.cz, o čom svedčia aj fotografie z policajnej akcie. Polícia ani štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová sa však zatiaľ k tomu nechceli vyjadriť.

Pri utorkovej domovej prehliadke v úkryte pod podlahou v dome Davida Ratha v mestečku Hostivice neďaleko Prahy sa našlo 30 miliónov českých korún. Informoval o tom denník Mladá fronta Dnes, ktorý citoval dobre informovaný zdroj blízky vyšetrovaniu.

Polícia prehľadala aj kancelárie v stredočeskom krajskom úrade v Prahe, v nemocnici v Kladne a na ďalších miestach.

Česká republika informovala o kauze a s ňou súvisiacich krokoch aj Brusel.