Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

U somálskych džihádistov núdzovo pristál vrtuľník OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Na jeho palube bolo podľa ministra sedem pasažierov, z toho šiesti cudzinci a jeden Somálčan.

Mogadišo 10. januára (TASR) - Členovia somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb zabili jednu osobu a uniesli päť ďalších z vrtuľníka OSN, ktorý núdzovo pristál v oblasti ovládanej týmito ozbrojencami. Agentúre AP to povedali v stredu somálski predstavitelia, informuje TASR.

Abdi Aden Gaboobe, minister pre vnútornú bezpečnosť štátu Galmudug v strednej časi Somálska, pre AP telefonicky potvrdil, že vrtuľník musel núdzovo pristáť v dôsledku poruchy motora v dedine Xindheere.

Na jeho palube bolo podľa ministra sedem pasažierov, z toho šiesti cudzinci a jeden Somálčan. Militanti z aš-Šabábu zajali päť pasažierov a jedného zabili, keď sa pokúsil ujsť. Siedmy pasažier je naďalej na úteku, dodal minister.

K zodpovednosti za útok sa skupina aš-Šabáb doposiaľ neprihlásila, píše AP. Na otázky doposiaľ bezprostredne neodpovedala ani kancelária OSN v Somálsku.

Podľa nemenovaných predstaviteľov somálskeho letectva sa na palube helikoptéry OSN nachádzali profesionálni zdravotníci a vojaci. Smerovali do mesta Wisil, odkiaľ chceli previezť pacientov, avšak museli núdzovo pristáť v oblasti ovládanej aš-Šabábom.