Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Uber v Maďarsku zareagoval na reštrikčné kroky vlády

Sídlo spoločnosti Uber Foto: TASR/AP

Spoločnosť dnes vyzvala svojich klientov, aby vláde dali najavo, že Uber je pre nich dôležitý.

Budapešť 11. februára (TASR) - Súkromná platformová spoločnosť Uber v Maďarsku zareagovala na kroky vlády, ktorá sa pod tlakom maďarských taxikárov snaží prakticky znemožniť jej fungovanie, píše spravodajský server Portfolio.hu. Spoločnosť dnes vyzvala svojich klientov, aby vláde dali najavo, že Uber je pre nich dôležitý.

Server pripomína, že Uber registruje v Maďarsku vyše 110.000 zákazníkov. "Chceme zostať, aby sme udržali Budapešť v pohybe. Ak s tým súhlasíš, podpíš našu petíciu a povedz ÁNO Uberu," píše sa vo vyhlásení.

Po schôdzke s predstaviteľmi 16 organizácií taxislužby, dopravného úradu, rezortu vnútra a polície štátny tajomník ministerstva rozvoja (NFM) János Fónagy v stredu 10. februára oznámil, že vláda prerokuje návrh, podľa ktorého v prípade porušenia zákonov budú môcť maďarské orgány vozidlám jazdiacim pre Uber odmontovať tabuľky s evidenčným číslom.

Podľa NFM v uplynulých týždňoch už vodičov Uberu, ktorí nedodržali personálne čí technické predpisy, polícia uložila pokuty vo viacerých prípadoch až do výšky 800.000 forintov (2567 eur).

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva (NGM) András Tállai, ktorý je zodpovedný za daňové záležitosti, 25. januára vo verejnoprávnej televízii M1 vyhlásil, že vodiči Uber musia spĺňať všetky požiadavky maďarských právnych noriem týkajúcich sa bezpečnosti cestujúcich i platenia daní.

Maďarskí taxikári od 18. januára protestovali štyri dni v centre Budapešti proti činnosti Uber. Na Facebooku organizátori protestu žiadali zrušiť "protiprávny stav a zakázať činnosť ilegálnych prepravcov osôb, akým je aj Uber". Požadovali vyriešiť okamžité vypnutie aplikácie spoločnosti. Vláda taxikárom prisľúbila, že v nadchádzajúcich dňoch bude s nimi o tomto probléme rokovať.