Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Účasť na protestoch žltých viest bola vyššia, došlo aj k násilnostiam

Francúzska poriadková polícia počas demonštrácie francúzskeho hnutia tzv. žltých viest v Marseille 12. januára 2019. Úrady povolali na celom území Francúzska do služby dovedna 80.000 policajtov a príslušníkov žandarmérie, pričom len v uliciach samotného Paríža ich bude v sobotu a nedeľu okolo 5000. FOTO TASR/AP Foto: FOTO TASR/AP

V Paríži po príchode demonštrantov k Víťaznému oblúku došlo k stretom s políciou, ktorá sa davu snažila zabrániť preniknúť na svetoznámy bulvár Champs Elysées, pričom použila aj slzotvorný plyn.

Paríž 12. januára (TASR) - Sympatizanti hnutia tzv. žltých viest sa v sobotu v rôznych mestách krajiny zišli na ďalších protestných zhromaždeniach a pochodoch proti vláde prezidenta Emmanuela Macrona. Ako informovala agentúra AFP, v Paríži i ďalších mestách opäť došlo k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou.

Pochody prakticky vo všetkých mestách, ktoré sa zapojili do výzvy organizátorov, sa začali pokojne. V Paríži však po príchode demonštrantov k Víťaznému oblúku došlo k stretom s políciou, ktorá sa davu snažila zabrániť preniknúť na svetoznámy bulvár Champs Elysées, pričom použila aj slzotvorný plyn.

Agentúra AFP dodala, že v Paríži bolo v sobotu zadržaných takmer 60 ľudí. Ďalšie desiatky polícia zaistila v iných mestách, kde sa konali pochody žltých viest. Strety tzv. žltých viest s políciou hlásili aj z mesta Bourges.

Francúzske ministerstvo vnútra vydalo o 14.00 h SEČ správu, podľa ktorej do danej hodiny na protestné zhromaždenia na celom území krajiny prišlo 32.000 ľudí - vrátane asi 8000 v Paríži. AFP poznamenala, že v porovnaní s minulou sobotou ide o nárast - vtedy sa na protestoch žltých viest v celom Francúzsku zúčastnilo 26.000 ľudí Z preventívnych dôvodov zostalo v sobotu v centra Paríža i mimo neho zavretých množstvo obchodov č bánk vzhľadom na to, že niektoré z minulých protestov sprevádzalo násilie, ničenie obchodov či mestského mobiliáru a podpaľovanie áut.

Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt.

Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Francúzske protestné hnutie súčasnosti je pomenované podľa svojho viditeľného a ľahko spoznateľného symbolu - reflexných žltých viest, ktoré si jeho účastníci na demonštrácie obliekajú na odev.

Prezident Emmanuel Macron má v pláne spustiť na budúci týždeň celoštátnu debatu o problémoch a očakávaniach francúzskych občanov, uviedla AFP.

Úspech týchto konzultácií je však otázny vzhľadom na veľmi nízku dôveru Francúzov v svojich politikov a predstaviteľov štátu.

Podľa v piatok zverejnených výsledkov prieskumu, ktorý urobil inštitút CEVIPOF, si 77 percent opýtaných myslí, že politici vyvolávajú "nedôveru, znechutenie alebo sú nezaujímaví".

Agentúra AFP dodala, že ani Macron si svoju - už aj tak nízku - popularitu u občanov veľmi nezvýšil, keď v piatok na stretnutí v Elyzejskom paláci vyhlásil, že "príliš veľa našich občanov si myslí, že niečo dosiahnu bez toho, aby na to vyvinuli nejaké úsilie".