Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Účasť na referende proti kvótam avizuje 42 percent Maďarov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povinné prerozdeľovanie utečencov by podporilo iba sedem percent respondentov. Odovzdanie neplatného hlasu plánuje sedem percent ľavicovo-liberálnych Maďarov.

Budapešť 15. augusta (TASR) - Istú účasť na októbrovom referende proti utečeneckým kvótam Európskej únie avizuje 42 percent Maďarov, ďalších 27 percent sa plebiscitu pravdepodobne zúčastní. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Republikon, podľa ktorého by tak referendum mohlo byť platné.

Napriek bojkotu ľudového hlasovania, na ktoré vyzývajú v týchto dňoch viaceré opozičné strany, mnohí ľavicoví voliči uviedli, že by išli hlasovať. Pomer hlasov proti a za utečenecké kvóty sa pritom u nich nelíši od ostatných voličov, cituje z analýzy internetové vydanie denníka Magyar Hírlap.

Na spoločnom bojkote vládneho referenda o povinných utečeneckých kvótach Bruselu, ktoré iniciovala maďarská vláda, sa dnes dohodli predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gyula Molnár a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány. MSZP a DK v kampani, ktorá sa oficiálne začala v sobotu, voličom odkazuje: "Zostaň doma, zostaň v Európe!"

Z prieskumu Republikonu ale tiež vyplýva, že absolútna väčšina voličov MSZP a DK by sa referenda zúčastnila. Z tábora priaznivcov vládnuceho bloku Fidesz-KDNP by hlasovalo proti kvótam 92 percent voličov, rovnako by volilo aj 86 percent priaznivcov ultrapravicovej strany Jobbik a 60 percent ľavicovo-liberálnych voličov.

Povinné prerozdeľovanie utečencov by podporilo iba sedem percent respondentov. Odovzdanie neplatného hlasu plánuje sedem percent ľavicovo-liberálnych Maďarov.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"