Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Účastníci maratónu v Libanone vyzvali Harírího na návrat do vlasti

Na archívnej snímke bývalý libanonský premiér Saad Harírí oznamuje médiám, že novozvolený prezident Michel Aún ho požiadal, aby sa pokúsil o zostavenie novej vlády v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Harírí bol pravidelným účastníkom maratónu v Libanone, čím ho spropagoval aj na medzinárodnej úrovni. Tento rok sa na ňom zaregistrovalo vyše 47.000 bežcov.

Bejrút 12. novembra (TASR) - Tisíce Libanončanov, ktorí sa v nedeľu zúčastnili na tradičnom maratónskom behu, využili túto príležitosť, aby vyzvali libanonského premiéra Saada Harírího na návrat do vlasti po tom, ako nečakane podal demisiu počas návštevy v Saudskej Arábii.

Harírí bol pravidelným účastníkom maratónu v Libanone, čím ho spropagoval aj na medzinárodnej úrovni. Tento rok sa na ňom zaregistrovalo vyše 47.000 bežcov.

Tento rok libanonský prezident Mišel Aún povzbudil maratóncov, aby vyzvali Harírího na návrat do vlasti. Mnohí Libanončania sú pritom presvedčení, že Harírí je v Saudskej Arábii v domácom väzení a že je to súčasť plánu Rijádu na rozloženie libanonskej koaličnej vlády vytvorenej vlani s hnutím Hizballáh.

Diváci pozdĺž 42,2 kilometra dlhej trasy maratónu mali v nedeľu na hlavách čiapky a v rukách transparenty s nápismi na podporu Harírího. Trasu lemovali aj bilbordy s Harírího fotografiami. Miestne televízie zaradili do vysielania Harírího profil a interview s ním, ktoré bolo nakrútené vlani.

Harírí, ktorý má libanonské i saudskoarabské občianstvo, šokoval svoju krajinu a najbližších spolupracovníkov, keď minulú sobotu zo Saudskej Arábie vo vopred nahratom televíznom prejave oznámil, že odstupuje z funkcie. Ostro kritizoval Irán, ktorý podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do záležitostí arabských krajín, ako aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho predĺženou rukou Iránu.

Saudská Arábia a Irán podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii i Jemene.

Samotný Libanon je ostro rozdelený medzi zástancov Saudskej Arábie, ktorých vedie sunnita Harírí, a tábor podporovateľov šiitského Iránu zastupovaný Hizballáhom.