Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Socialisti na kongrese hovorili o posilnení sociálnej politiky

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico po schválení návrhu rozpočtu na roky 2017 až 2019 na 11. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V Prahe sa začal v piatok Strany európskych socialistov, zúčastňuje sa na ňom predseda SMER-SD a premiér SR Robert Fico.

Praha 3. decembra (TASR) - Účastníci kongresu Strany európskych socialistov (PES), ktorý sa začal v piatok v Prahe, diskutovali najmä o potrebe výrazného posilnenia sociálnej politiky. Na kongrese sa zúčastňuje aj predseda vlády SR a predseda strany SMER–SD Robert Fico.

Premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka vo svojom prejave uviedol, že EÚ utrpela niekoľko čiastkových porážok - najväčšou spomedzi nich bol podľa neho brexit - a teraz treba zaistiť, aby dávala občanom opäť zmysel.

Predseda britských labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že Británia síce zrejme odchádza z EÚ, ale v Európe zostáva.

Na tlačovej konferencii potom Corbyn spresnil, že labouristi žiadajú, aby si Británia zachovala prístup na trh EÚ a aby to platilo i opačne, naďalej musia platiť aj sociálne kapitoly EÚ i ochrana životného prostredia.

Šéf strany Smer-SD vo svojom príhovore volal po skoncovaní s politickou korektnosťou. Upozornil, že politickí protivníci hovoria nekorektne a získavajú na tom body. Podľa Fica je nutné otvorene hovoriť o pokrytectve v EÚ, či byrokracii.

Upozornil tiež, že je otázne, či európski socialisti nastoľujú témy, ktoré ľudí zaujímajú. Vyslovil sa aj za to, aby sa viac pozornosti venovalo národným osobitostiam.

Podľa nemeckého vicekancelára a predsedu SPD Sigmara Gabriela socialisti musia ukázať schopnosť pretvárať Európu tak, aby v centre diania boli ľudia. Dodal, že investovať treba do zamestnanosti, miezd a do sociálneho zabezpečenia.

Sobotka sa domnieva, že je nutné mať reálnu predstavu, ako zaistiť hospodársky rast a prosperitu. V opačnom prípade budú ľudia hľadať východisko u antisystémových strán," upozornil.

Za druhú prioritu Sobotka označil bezpečnosť. V súvislosti s migračnou krízou v Európe uviedol, že EÚ sa v nej prejavila ako málo akcieschopná. Ľudia podľa neho musia cítiť, že Európa je synonymom pre bezpečie.