Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hongkongská polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn

Na archívnej snímke niekoľko tisíc ľudií demonštrovalo proti navrhovaným zmenám zákona. Foto: TASR/AP

Protestujúci napodobňujú postup hnutia Occupy, ktoré v roku 2014 odštartovalo v Hongkongu kampaň za presadenie demokratických reforiem a na niekoľko mesiacov zablokovalo kľúčové križovatky.

Hongkong 12. júna (TASR) - Medzi davom protestujúcich v Hongkongu a políciou vypukli v stredu zrážky, keď sa demonštranti pokúšali dostať do budovy parlamentu, tzv. Legislatívnej rady. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Protestujúci, ktorí sa chránia dáždnikmi, maskami či prilbami, do príslušníkov poriadkovej polície hádzali rôzne predmety. Polícia následne odpovedala použitím slzotvorného plynu a obuškov.

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v okolí vládnych budov v centre Hongkongu na protestoch proti plánom hongkonskej vlády povoliť vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do Číny. Umožnil by to kontroverzný zákon, ktorý mala Legislatívna rada začať v stredu prerokovávať v druhom čítaní.

Návrh zákona podľa kritikov narúša občianske slobody na autonómnom území Hongkongu.

Účastníci protestov v Hongkongu zablokovali hlavné dopravné tepny


Demonštranti v stredu zablokovali dve hlavné dopravné tepny v strednej časti Hongkongu v reakcii na plány hongkonskej vlády povoliť extradície do Číny. Informovala o tom agentúra AFP.

Tisícky ľudí obsadili dve cesty, čím zastavili dopravu. Protestujúci napodobňujú postup hnutia Occupy, ktoré v roku 2014 odštartovalo v Hongkongu kampaň za presadenie demokratických reforiem a na niekoľko mesiacov zablokovalo kľúčové križovatky.

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová v pondelok oznámila, že neplánuje stiahnuť kontroverzný návrh zákona o extradíciách, aj napriek státisícom protestujúcich, uviedol americký denník The New York Times.

Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny.

Rokovanie o zákone o extradícii odložili


Hongkonská legislatívna rada v stredu oznámila, že odložila rokovanie v súvislosti s kontroverzným návrhom zákona o extradícii po tom, ako demonštranti zablokovali prístup do budovy rady a sídla vlády. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Zákonodarcovia podľa DPA oznámili, že rokovanie sa uskutoční v neskoršom termíne.

Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny.

Vládny tajomník vyzval davy demonštrantov, aby sa rozišli


Demonštranti, ktorí v stredu zablokovali dve hlavné dopravné tepny v okolí parlamentu v Hongkongu, sa musia rozísť a podriadiť sa zákonom. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník hongkonskej administratívy Čang Ťien-cung (Matthew Cheung).

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o prvú oficiálnu reakciu na masové protesty, ktoré vyvolali plány hongkonskej vlády povoliť extradície do Číny.

"Vyzývam aj obyvateľov, ktorí prišli na protest, aby sa správali čo možno najpokojnejšie, potichu sa rozišli a nestavali sa proti zákonu," odkázal protestujúcemu davu Čang.

Mnoho ľudí nešlo do práce alebo do školy, aby vyjadrili svoj nesúhlas s dodatkami k zákonu o extradícii, ktorý podľa nich narúša občianske slobody na autonómnom území Hongkongu.

Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých súdnych inštancií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny.