Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Účastníkov Budapest Pride neodradil ani intenzívny zápach

Účastníci pohodu Hungary Pride v Budapešti 11. júla 2015. Foto: TASR/AP Photo

Podľa spravodajského servera 444.hu mohlo zápach spôsobiť hnojenie zelene. Nie je však vylúčené, že išlo o akciu extrémistov - odporcov pochodu.

Budapešť 11. júla (TASR) – Účastníkov 20. ročníka pochodu Budapest Pride 2015 neodradil ani intenzívny zápach, ktorému dnes museli čeliť na Andrássyho triede v centre maďarskej metropoly.

Podľa spravodajského servera 444.hu mohlo zápach spôsobiť hnojenie zelene. Nie je však vylúčené, že išlo o akciu extrémistov - odporcov pochodu.

Server Vs.hu v tejto súvislosti uviedol, že zápach potlačila koncentrovaná vôňa parfumov, ktorá sa vznášala okolo účastníkov zhromaždenia.

Podujatie, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, sa začalo s 50-minútovým oneskorením. Do ohraničeného koridoru, v ktorom sa pochod z bezpečnostných dôvodov konal, totiž organizátori vpúšťali účastníkov iba po absolvovaní kontroly.

Svetoznámy dirigent Iván Fischer, ktorý je hudobným riaditeľom berlínskeho Konzerthausu, v úvodnom prejave vyhlásil, že svet nie je čiernobiely, ale farebný. "Chceli by sme žiť v takom svete, v ktorom spoločnosť prijme, ak dospelý človek chce žiť spolu s človekom rovnakého pohlavia," zdôraznil Fischer.

Tak, ako aj v predchádzajúcich ročníkoch, aj teraz vyšli do ulíc i odporcovia pochodu. Polícia im však nedovolila priblížiť sa k účastníkom akcie.