Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Údajne napadnutý učiteľ si útok vymyslel a zranenia si spôsobil sám

Na snímke policajný dôstojník hliadkuje pred škôlkou na parížskom predmestí Aubervillers 15. decembra 2015. Francúzske úrady vyšetrujú útok nožom a nožnicami na učiteľa, ku ktorému došlo dnes ráno v jednej z materských škôl na parížskom predmestí Aubervilliers. Páchateľ pri útoku vykrikoval, že koná v mene Dáišu, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát. Foto: TASR/AP Photo

Podľa Davida Thomsona, novinára rozhlasovej stanice RFI, ktorý sa špecializuje na džihádistické hnutia, Islamský štát vyjadril "radosť" nad týmto útokom, avšak neprihlásil sa k nemu.

Paríž 14. decembra (TASR) - Učiteľ, ktorý tvrdil, že sa dnes v materskej škole na parížskom predmestí Aubervilliers stal obeťou útoku nožom, sa počas výsluchu priznal, že si všetko vymyslel, uviedla dnes francúzska prokuratúra.

Muž tvrdil, že dnes ráno naňho nožom a potom rezačom zaútočil maskovaný páchateľ, pričom pri útoku vykrikoval, že koná v mene Dáišu, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). V dôsledku tejto hrozby sa prípadom začala na parížskej prokuratúre zaoberať sekcia na boj s terorizmom, ako aj kriminalisti.



Podľa Davida Thomsona, novinára rozhlasovej stanice RFI, ktorý sa špecializuje na džihádistické hnutia, Islamský štát vyjadril "radosť" nad týmto útokom, avšak neprihlásil sa k nemu. Novinár pripomenul, že IS pred niekoľkými týždňami vo svojom propagandistickom dokumente pohrozil útokmi na francúzskych učiteľov.

Podľa prokuratúry sa 45-ročný muž zranil sám - porezal sa na krku a čele.

Francúzske médiá informovali, že muž sa učiteľskému povolaniu venuje 20 rokov, pričom pôsobí v oblasti školstva zameraného na deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ako uviedol starosta Aubervilliers Pascal Beaudet, učiteľ bol obľúbený a rodičmi vysoko hodnotený.