Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Údajný ruský hacker na súde uviedol, že sa necíti byť vinným

Ilustračné foto Foto: TASR

Prokuratúra uviedla, že Nikulin prenikol do počítačov amerických firiem v roku 2012 a potenciálne získal prístup k osobným informáciám miliónov Američanov.

San Francisco 31. marca (TASR) - Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin na federálnom súde v Spojených štátoch, kde ho v noci na piatok letecky prepravili z Česka, uviedol, že z počítačových útokov na tri firmy sa necíti byť vinným. Informovala o tom agentúra AP.

Prokuratúra uviedla, že Nikulin prenikol do počítačov amerických firiem v roku 2012 a potenciálne získal prístup k osobným informáciám miliónov Američanov. Ide tak o priame ohrozenie bezpečnosti a súkromia amerických občanov a USA kybernetické útoky nebudú tolerovať.

Česká polícia zadržala Rusa v Prahe v roku 2016 na základe amerického zatykača. Pred dvoma týždňami mestský súd v českej metropole zamietol jeho žalobu na nezákonnosť rozhodnutia českého ministerstva vnútra. Súd potvrdil, že Nikulin nemá v Česku nárok na azyl.

USA obviňujú dnes 30-ročného muža z útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring, ako aj webové úložisko Dropbox z rokov 2012-13. Rusko požadovalo vydanie Nikulina s odôvodnením, že je podozrivý v prípade internetovej krádeže.