Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Údajný terorista je v Česku vo väzbe, v Taliansku údajne dostal azyl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na 30-ročného cudzinca vydalo Turecko medzinárodný zatykač.

Praha 5. januára (TASR) - Kurd z Turecka Nazmi Sahin, ktorého česká polícia vlani v novembri zadržala pri dopravnej kontrole v Hradci Královom, zostáva vo väzbe. Denníku Právo to v pondelok potvrdil štátny zástupca Radek Soukup, podľa ktorého Turecko poslalo včas dokumenty potrebné na jeho vydanie.

Keby to Turecko do začiatku roku 2016 nestihlo, Sahina by museli prepustiť na slobodu. Český minister vnútra Milan Chovanec sa pritom o Sahinovi vyjadril ako o osobe, ktorá je napojená na teroristov, pripomenul dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Na 30-ročného cudzinca vydalo Turecko medzinárodný zatykač, pretože sa vyhýba šesťročnému trestu za "napojenie na organizáciu s politickými záujmami nezlučiteľnými so štátnym zriadením Turecka".

Jeho advokátka Zuzana Dostálková už skôr uviedla, že nejde o žiadneho teroristu. Muž bol odsúdený za činnosť, ktorú prirovnala k činnosti disidentov za komunistického režimu.

Taliansko mu údajne priznalo štatút politického utečenca s azylom, čiže sa môže voľne pohybovať po Európe. Podľa Českej televízie doma v Turecku agitoval pre nepovolenú maoistickú komunistickú stranu.

Krajský súd bude rozhodovať o vydaní Kurda do Turecka.

Sahin je vo väzbe kvôli hrozbe úteku. Podal proti tomu sťažnosť a bude sa ňou zaoberať pražský vrchný súd. Ak mu vyhovie, Sahina prepustia. Inak musí čakať na rozhodnutie královohradeckého krajského súdu, či je jeho vydanie do Turecka vôbec prípustné.