Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Udeľovanie cien Grammy sledovalo 17 miliónov divákov

Speváčka Billie Eilish (uprostred vpravo) pózuje s Cenou Grammy za najlepšiu skladbu roka na slávnostnom odovzdávaní hudobných cien Grammy v Los Angeles 4. februára 2024. Foto: TASR/AP

Grammy sú druhým veľkým udeľovaním cien, ktoré tento rok zaznamenali nárast sledovanosti.

Los Angeles 6. februára (TASR) - Vysielanie nedeľňajšieho 66. ročníka odovzdávania hudobných cien Grammy sledovalo v priemere 16,9 milióna ľudí. Je to najviac od predpandemického roku 2020. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry DPA.

Po zarátaní divákov, ktorí ceremóniu sledovali mimo svojich domovov, prekročí počet divákov zrejme 17 miliónov, vyplýva z údajov ratingovej spoločnosti Nielsen. Vysielanie tak sledovalo o 34 percent divákov viac než vlani. Zároveň ide o najvyššiu sledovanosť od roku 2020, keď sa ceny udeľovali krátko pred vypuknutím pandémie koronavírusu.

Odovzdávanie cien Grammy vysielala v nedeľu americká stanica CBS. Ceremónia sa konala v Los Angeles v aréne Crypto.com a moderátorom večera bol opäť komik Trevor Noah.

Jednou z hlavných hviezd večera bola speváčka Taylor Swiftová, ktorá síce v rámci ceremónie nevystúpila, no prevzala si ceny za album Midnights. Swiftová sa stala prvou umelkyňou, ktorá štyrikrát zvíťazila v kategórii album roka.

Počas večera sa konalo viacero hudobných vystúpení, pričom na pódiu sa objavili i hudobné veteránky ako Tracy Chapmanová či Joni Mitchellová. Mimoriadne ohlasy mali aj vystúpenia súčasných umelcov napríklad speváčky Miley Cyrusovej, ktorá vystúpila s víťaznou skladbou Flowers. Zaujali i hudobné čísla speváčok Dua Lipa, Billie Eilish či SZA.

Médiá si okrem toho všimli aj účasť kanadskej speváčky Céline Dionovej, ktorá odovzdala Swiftovej cenu za album roka. Dionová sa na verejnosti od roku 2022 objavuje len zriedkavo, keď jej bola diagnostikovaná vzácna neurologická porucha, ktorá spôsobuje poruchu hybnosti.

Grammy sú druhým veľkým udeľovaním cien, ktoré tento rok zaznamenali nárast sledovanosti. O približne 50 percent stúpla tento rok oproti vlaňajšku aj sledovanosť udeľovania filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus.

Naživo vysielané udeľovania cien v posledných rokoch čelia mnohým výzvam. Mladí diváci totiž uprednostňujú krátke klipy na sociálnych sieťach pred niekoľkohodinovým vysielaním v televízii. Počas pandémie v roku 2021 pritom z dôvodu obmedzení, ktoré si vyžadovali preventívne opatrenia, sledovanosť týchto podujatí klesla na rekordné minimá.