Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Cholera zabila v Ugande najmenej 29 utečencov z Konga

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa úradov sa cholerou nakazilo už viac ako 900 ľudí v okrese Hoima na západe Ugandy, ktorý leží na brehoch jazera Albert.

Kampala 28. februára (TASR) - Najmenej 29 konžských utečencov zomrelo vo februári v Ugande na choleru, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Podľa úradov sa cholerou nakazilo už viac ako 900 ľudí v okrese Hoima na západe Ugandy, ktorý leží na brehoch jazera Albert. Cez toho jazero sa preplavujú na člnoch utečenci z provincie Ituri v susednej Konžskej demokratickej republike (KDR).

"Cholera sa od 15. februára šíri hlavne medzi utečencami. Najviac zasiahnutou oblasťou je stredisko na prijímanie (utečencov) v obci Sebagoro. Najmenej 29 ľudí už zomrelo," povedal pre DPA okresný zdravotnícky pracovník Fred Kugonza.

Ugandský Červený kríž uviedol, že vláda a medzinárodné humanitárne skupiny sa snažia zabrániť prepuknutiu cholery v strediskách na prijímanie utečencov, ako aj v neďalekej osade Kyangwari - kde žije 38.000 utečencov, hlavne z KDR.

"Chorobu sme dostali pod kontrolu a nezaznamenali sme nové prípady nákazy. V táboroch sa vykonali rozsiahle intervenčné opatrenia, aby sa zlepšili hygienické podmienky a zdravotnícka starostlivosť," povedala hovorkyňa tamojšieho Červeného kríža Irene Nakasiitaová.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) utieklo do Ugandy od decembra do konca januára v dôsledku vojnového konfliktu v KDR už vyše 15.000 ľudí.