Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlament prijal prísny zákon proti homosexuálom, hrozí im doživotie

Ugandský prezident Yoweri Museveni Foto: FOTO TASR/AP

Napriek zahraničnej kritike mal návrh zákona značnú podporu medzi obyvateľmi Ugandy.

Kampala 20. decembra (TASR) - Ugandský parlament schválil dnes kontroverzný zákon, na základe ktorého hrozia homosexuálom tresty odňatia slobody až po doživotie. Oznámila to hovorkyňa zákonodarného zboru africkej krajiny.

Prvý návrh zákona zameraného proti homosexuálom, predložený v roku 2009, zahŕňal dokonca trest smrti. Po medzinárodnej vlne pobúrenia a kritiky zo strany západných lídrov vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý označil pôvodný návrh za "odporný", však z neho takýto trest vyškrtli.

Nový zákon kriminalizuje homosexuálne aktivity, ako aj podporu homosexuality a šírenie príslušných myšlienok a materiálov. Mimoriadne prísne trestá pohlavný styk s neplnoletou osobou rovnakého pohlavia alebo HIV-pozitívnych homosexuálov, ktorí sú sexuálne aktívni, uviedla agentúra DPA.

Doživotie je maximálnym trestom za nový trestný čin "homosexuality s priťažujúcimi okolnosťami", uviedla hovorkyňa parlamentu bez bližšieho upresnenia. Na vstup do platnosti zákon ešte potrebuje podpis prezidenta Yoweriho Museveniho.

Homosexualita je tabu v mnohých afrických štátoch. Nelegálna je v 37 krajinách na tomto kontinente. Podľa aktivistov sa len málo Afričanov otvorene hlási k homosexualite pre obavy z uväznenia, násilia či straty práce, uviedla agentúra Reuters.

Ugandskí homosexuáli tvrdia, že to je vplyv amerických evanjelikálov

V Ugande bola homosexualita už nelegálna na základe zákona z koloniálneho obdobia, zakazujúceho "neprirodzené" sexuálne akty. Predkladateľ nového zákona, evanjelikálny poslanec David Bahati však tvrdil, že je potrebná prísnejšia úprava, pretože homosexuáli zo Západu ohrozujú ugandské rodiny a údajne lákajú ugandské deti na homosexuálny životný štýl.

Ugandskí homosexuáli to popreli s argumentom, že miestni politickí a náboženskí lídri sa dostali pod vplyv amerických evanjelikálov, ktorí chceli šíriť svoju kampaň proti homosexuálom v Afrike. Konkrétnym terčom ich kritiky sa stal evanjelikálny aktivista Scott Lively zo štátu Massachusetts, ktorého v marci 2012 v USA zažalovali, uviedla AP. Lively poprel, že žiada prísne potrestanie homosexuálov. Pre AP predtým povedal, že nikdy nehlásal násilie voči homosexuálom, ale odporúčal pre nich liečbu.

Napriek zahraničnej kritike mal návrh zákona značnú podporu medzi obyvateľmi Ugandy, ktorí zdôrazňovali, že ich krajina má právo prijímať zákony chrániace ich deti. Ugandskí poslanci proti opakovanému odkladaniu schvaľovania zákona protestovali a predsedníčka parlamentu Rebecca Kadagová ešte pred rokom vyhlásila, že ho príjmu ako "vianočný darček" pre všetkých Uganďanov.