Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ugandská polícia pred protestmi obkľúčila dom opozičného lídra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Wine, vlastným menom Robert Kyagulanyi, je niekdajšia popová hviezda a v roku 2021 kandidoval v prezidentských voľbách.

Kampala 18. januára (TASR) - Ugandský opozičný líder a bývalý prezidentský kandidát Bobi Wine vo štvrtok uviedol, že polícia obkľúčila jeho rezidenciu a uvalila naňho domáce väzenie." Stalo sa tak pred plánovaným protestom organizovaným opozíciou proti zlému stavu ciest v Ugande. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Okrem Winea nemohol svoj domov vo štvrtok opustiť ani ďalší bývalý prezidentský kandidát Kizza Besigye zo strany Fórum za demokratickú zmenu.

Wine, vlastným menom Robert Kyagulanyi, je niekdajšia popová hviezda a v roku 2021 kandidoval v prezidentských voľbách.

"Zbabelá armáda a polícia obkľúčila náš dom a uväznila nás doma. Ale protest pokračuje," napísal Wine na sociálnej sieti X. Okrem opravy ciest vyzval aj na oslobodenie politických väzňov.

Policajný hovorca potvrdil "nasadenie bezpečnostných síl" pred rezidenciami oboch politikov. "Urobili sme opatrenia, aby sme zabránili podnecovaniu k nezákonným zhromaždeniam a protestom zo strany niektorých ľudí," uviedol pre agentúru AFP hovorca polície s tým, že ide len o preventívne opatrenie.

Opozičné strany obvinili vládu zo zadržiavania bezdomovcov a zničenia tisícov stánkov stojacich vedľa ciest v rámci upratovania pred summitmi Hnutia nezúčastnených krajín a tiež skupiny G77 + Číny v Kampale.

Wine už bol v minulosti niekoľkokrát zadržaný. V októbri uviedol, že po návrate zo zahraničnej cesty ho zadržali členovia bezpečnostných zložiek a umiestnili ho do domáceho väzenia. Polícia vtedy uviedla, že ho len "eskortovala" z letiska domov.