Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Jemenu došlo k výbuchu v blízkosti lode, hlásia Briti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori ohrozujú od vlaňajšieho novembra jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom.

Saná 15. februára (TASR) - Neďaleko lode plaviacej sa pri pobreží Jemenu došlo k výbuchu. Uviedla to vo štvrtok Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO), podľa ktorej je plavidlo a jeho posádka v bezpečí. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Posádka hlásila "explóziu v tesnej blízkosti plavidla" východne od jemenského prístavného mesta Aden, informovala UKMTO. Dodala, že loď pokračovala v plavbe do najbližšieho prístavu.

Medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori ohrozujú od vlaňajšieho novembra jemenskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od vlaňajšieho októbra prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Spojené štáty a Británia v reakcii na útoky povstalcov uskutočnili niekoľko náletov na pozície húsíov v Jemene. Washington a Londýn okrem toho opäť zaradili jemenských povstalcov na zoznam teroristických skupín.