Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ukončili vyšetrovanie reakcie polície na útoky na ženy v Kolíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Množstvo žien hlásilo, že počas osláv príchodu nového roka 2016 ich muži na centrálnom námestí nemeckého mesta obchytkávali, zastrašovali a olúpili.

Aachen 7. februára (TASR) - Vyšetrovanie reakcie polície na útoky na ženy počas silvestrovských osláv v nemeckom meste Kolín nad Rýnom spred dvoch rokov ukončili po tom, čo prokuratúra v utorok oznámila, že neexistujú dôkazy o previnení polície. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Množstvo žien hlásilo, že počas osláv príchodu nového roka 2016 ich muži na centrálnom námestí nemeckého mesta obchytkávali, zastrašovali a olúpili.

Vtedajšieho policajného šéfa Wolfganga Albersa vyšetrovali pre sťažnosti, že policajtov nebolo dostatok a útoky nezvládli.

Policajné posily však nemohli v tú noc povolať, pretože by neprišli včas, uviedla vo vyhlásení prokuratúra v západonemeckom meste Aachen.

Počty policajtov rozmiestnených v uliciach Kolína v tú noc osláv sa zakladali na pokojnom priebehu Silvestra z predchádzajúceho roka, dodala prokuratúra.

Policajtov v službe nie je možné brať na zodpovednosť jednoducho preto, že "prípravy sa spätne ukázali ako nedostatočné", vysvetlila prokuratúra.

Polícia prijala po silvestrovských útokoch vyše 1200 trestných oznámení, pričom medzi obviňovanými bolo mnoho utečencov a migrantov. Toto násilie, vrátane sexuálneho, viedlo k stovkám vyšetrovaní, ale iba malý počet z nich sa skončil usvedčením a odsúdením za trestný čin.