Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Litva chcú spolupracovať na výrobe dronov

Príslušníci záchranných zložiek ošetrujú zraneného miestneho obyvateľa po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov v utorok 23. januára 2024. Foto: TASR - AP

Ukrajina sa už takmer dva roky s rozsiahlou západnou pomocou bráni proti ruskej vojenskej invázii. Drony sa pritom ukázali ako jeden z najdôležitejších zbraňových systémov.

Kyjev 27. januára (TASR) – Ukrajina a Litva hovorili o spoločnej výrobe bezpilotných lietadiel. Dronom venovali veľkú časť svojich rokovaní ministri zahraničných vecí oboch krajín, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Litva má technológie, my máme možnosť rozšíriť spoluprácu, a to bola hlavná téma," povedal Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s litovským rezortným kolegom Gabrieliusom Landsbergisom v Kyjeve.

Témami boli aj cesta Ukrajiny do NATO, ďalšia vojenská pomoc pre krajinu a sankcie voči Rusku.

Ukrajina sa už takmer dva roky s rozsiahlou západnou pomocou bráni proti ruskej vojenskej invázii. Drony sa pritom ukázali ako jeden z najdôležitejších zbraňových systémov. Vilnius je považovaný za jedného z najodhodlanejších podporovateľov Kyjeva. V Litve, Lotyšsku a Estónsku panujú veľké obavy z útoku Ruska na tieto pobaltské štáty, pripomenula DPA.