Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu pricestovali americkí výsadkári, budú cvičiť Národnú gardu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

Moskovský Kremeľ dnes v súvislosti s tým varoval, že príchod amerických výsadkárov na Ukrajinu by mohol destabilizovať situáciu na východe krajiny.

Kyjev/Moskva 17. apríla (TASR) - Na Ukrajinu dnes pricestovala skupina amerických výsadkárov, ktorí budú viesť výcvik ukrajinských vojakov, informoval dnes prostredníctvom mikroblogu na sieti Twitter americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt.

Moskovský Kremeľ dnes v súvislosti s tým varoval, že príchod amerických výsadkárov na Ukrajinu by mohol destabilizovať situáciu na východe krajiny, kde sa odohráva konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.



Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes pred novinármi uviedol, že prítomnosť "inštruktorov alebo špecialistov z tretích krajín na ukrajinskom území, kde je nedoriešený vnútorný konflikt... by mohol destabilizovať situáciu".

Peskov upozornil aj na problémy s realizáciou jednotlivých bodov protokolov o spôsoboch urovnania krízy na východe Ukrajiny podpísaných v Minsku a vyhlásil, že prítomnosť amerických inštruktorov sotva pomôže vytvoriť priaznivú atmosféru pre vyriešenie krízy na východe Ukrajiny.

Podľa ukrajinských a ruských agentúr ide o 290 príslušníkov 173. výsadkovej brigády pozemných síl americkej armády. Brigáda je dislokovaná v talianskej Vicenze. Americkí vojaci by mali viesť výcvik šiestich rôt ukrajinskej Národnej gardy, pričom dôraz sa bude klásť "na zaistenie vnútornej bezpečnosti na Ukrajine a jej obranu", spresnila nedávno podľa agentúry RIA Novosti nemenovaná predstaviteľka amerického ministerstva obrany. Paralelne s výcvikom sa podľa nej uskutočnia aj školenia členov veliteľských štábov.

Zdroj v Pentagóne v súvislosti s výcvikom podčiarkol, že USA sú naďalej presvedčené o tom, že ukrajinská kríza nemá vojenské riešenie, ale súčasne uznávajú jej právo na sebaobranu.



Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pred časom informoval, že do výcviku s americkými inštruktormi sa zapojí 900 príslušníkov Národnej gardy, rozdelených do troch turnusov. Výcvik sa skončí spoločným cvičením za účasti plukov Národnej gardy z okolia Kyjeva, Charkova, Záporožia, Odesy, Ľvova, Ivano-Frankivska a Vinnycie.

Vojenských inštruktorov na Ukrajinu v polovici marca vypravila Británia a vojenských špecialistov tam mieni vyslať aj Kanada.

Napriek tomu, že obe strany konfliktu na východe Ukrajiny sa ešte v polovici februára znovu zaviazali dodržiavať prímerie a uskutočniť celý rad opatrení, ktorých realizácia mala viesť k obnoveniu mieru, na východe Ukrajiny naďalej dochádza k potýčkam medzi príslušníkmi jednotiek znepriatelených strán.

Na otázku o potrebe zvolať nové stretnutie vo formáte tzv. normandskej štvorky v súvislosti so spomalením realizácie minských protokolov dnes Peskov uviedol, že "práca na vnútroukrajinskom urovnaní pokračuje", pričom "všetci vyjadrujú ľútosť, že Kyjev neplní záväzky" vyplývajúce z minských protokolov.

Hovorca uviedol, že rokovania v tzv. normandskom formáte sa nateraz vedú na úrovni ministrov zahraničných vecí či ich zástupcov. Súčasne nevylúčil, že ruský prezident Vladimir Putin bude o Ukrajine rokovať s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, keď sa koncom budúceho týždňa stretnú v Jerevane, kde sa budú konať pietne podujatia ako spomienka na 100. výročie arménskej genocídy.