Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda sa pripravuje na obsadenie Donecka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po oslobodení mesta Doneck sa plánuje armáda sústrediť aj na mesto Luhansk.

Kyjev 11. augusta (TASR) - Ukrajinská armáda sa pripravuje na konečnú fázu obsadenia mesta Doneck po významných úspechoch, ktoré rozdelili proruských separatistov, oznámil dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

Vládne jednotky podľa neho odrezali Doneck od mesta Luhansk, ktoré takisto kontrolujú separatisti.

"Sily protiteroristickej operácie sa pripravujú na konečnú fázu oslobodenia Donecka. Naše sily úplne odrezali Doneck od Luhanska. Pracujeme na oslobodení oboch miest - je však lepšie, ak najprv oslobodíme Doneck, je to dôležitejšie," povedal Lysenko pre agentúru Reuters.

Doneckí povstalci chystajú protiofenzívu

Povstalci na východe Ukrajiny, ktorých cez víkend obkľúčila ukrajinská armáda, pripravujú veľkú protiofenzívu. Oznámil to dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa Zacharčenka by sa rozsiahly protiútok voči ukrajinským vládnym silám mohol začať v priebehu nasledujúcich dvoch až troch dní.

Zacharčenko v sobotu vyzval ukrajinskú armádu na uzavretie prímeria, ktoré by podľa neho malo odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu. Kyjev to však odmietol s argumentom, že zastavenie bojov bude možné len v prípade, ak separatisti zložia zbrane a kapitulujú.

Ukrajinská armáda sa v súčasnosti pripravuje na konečnú fázu obsadenia mesta Doneck, ktoré sa im podarilo odrezať od ďalšej povstalcami kontrolovanej oblastnej metropoly Luhansk. Po Donecku by malo nasledovať "oslobodenie" Luhanska, oznámil dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.